Provincie Antwerpen op zoek naar 52 miljoen euro: provinciebelasting stijgt met 3 euro

Door de inflatie en de energiecrisis is de provincie op zoek naar 52 miljoen euro extra voor de rest van de legislatuur. Een deel komt uit de eigen financiële buffer, er zal bespaard worden en de provinciebelasting wordt verhoogd van 40 naar 43 euro. Ook zal de provincie een aantal taken afbouwen en stopzetten. 

"Wij hebben al twee jaar de provinciebelasting op hetzelfde niveau kunnen houden," zegt gedeputeerde Jan de Haes, "maar vandaag moeten we de provinciebelasting een deel aanpassen door de inflatie. We passen het iets minder aan dan de echte indexatie, maar wij zijn als provincie ook getroffen door heel wat meer uitgaven." Vanaf nu zal elk gezin in de provincie 3 euro meer betalen aan provinciebelasting. 

Cultuurhuis De Warande

In een poging om 52 miljoen euro extra te vinden, gaat de provincie ook besparen. Zo was al bekend dat ze een overnemer zoeken voor het Suske en Wiske Museum tegen 1 januari 2025. Maar  ook de toekomst van cultuurhuis De Warande in Turnhout wordt onzeker. "We gaan in dialoog met de lokale besturen en met Vlaanderen om samen te kijken naar de toekomst van de Warande, zodat die kan blijven schitteren," belooft gedeputeerde Katleen Helsen. 

Besparen op personeel

Tegen 2025 gaan er bij de provincie ongeveer 250 personeelsleden met pensioen. Er zal nu bekeken worden of zij zullen worden vervangen of niet. Naakte ontslagen zouden er niet komen.  "We willen investeren in een duurzaam beleid waarbij de provincie zich duidelijk profileert als een wendbare overheid," voegt gedeputeerde Luk Lemmens toe. 

Investeringen fietsostrades

Toch blijft de provincie de volgende jaren nog verder investeren in een aantal van haar paradepaardjes, zoals de fietsostrades. Zo zal de provincie samen met de stad Antwerpen volgend jaar nog 1,6 miljoen euro investeren in de fietsostrade Antwerpen-Bergen-op-Zoom. Doel is zoveel mogelijk werknemers van de haven op de fiets naar hun werk te krijgen.