Stoomtrein, riviertje en 46 opgezette dieren, waaronder dromedaris: Unieke kerststal in Sint-Martens-Voeren is al 31 jaar een traditie

In de Sint-Martinuskerk in Voeren hebben ze een bijzondere kerststal. De kerststal die het volledige koor van de kerk in beslag neemt, heeft een rijdende stoomtrein, een stromend riviertje en heel wat opgezette dieren, waaronder een dromedaris. Die komt uit een circus in Frankrijk. 

“Als de kerststal na 2 februari wordt afgebroken, dan droomt mijn man het hele jaar door van Kerstmis”, zegt Irène Beckers. “Hij is voortdurend op zoek naar dingen die we kunnen gebruiken voor de kerststal.”

Videospeler inladen...

“Vroeger was er een gewone kerststal”, vertelt haar man, Jozef Dodemont. “Op vraag van de pastoor zijn we voor het altaar van Sint-Jozef begonnen met een iets grotere kerststal. Daarna hebben we de helft van het koor gekregen.” 

“Het werd al gauw te klein omdat ze steeds meer dieren hadden”, vertelt Irène Beckers. “Daarom mochten we van de pastoor verhuizen naar het hoofdaltaar.”

46 opgezette dieren

“De beesten die we hebben zijn allemaal natuurlijk, er zijn geen pluche dieren bij”, vertelt Jozef. “Dat heeft heel veel geld gekost. We hebben steun gehad van de broer van de pastoor. Die heeft onze dromedaris betaald: 45.000 Belgische Frank was dat in die tijd.” 

Geen enkel dier is gedood om het in de kerststal te kunnen zetten

Irène Beckers

“De dieren zijn niet gedood om in de kerststal te zetten”, zegt Irène. “De dromedaris komt uit een circus in Frankrijk”, legt Jozef uit. “Het had zijn poot gebroken en die hebben ze moeten afmaken. We hebben ook een pony’tje. Bij de geboorte kon het niet lopen omdat het scheve benen had.”

Sint-Martens-Voeren in het klein

In het landschapje zitten er ook duidelijk verwijzingen naar Sint-Martens-Voeren: “Je ziet het viaduct en de kerktoren van Sint-Martens-Voeren op de achtergrond”, zegt Katrien Maris. “En ook de Voer stroomt met echt water door het landschap, met een bruggetje erover.”

31 jaar geleden begonnen

Het is een groep buren die elk jaar samen de kerststal opbouwt. “Ik doe mee sinds 2 jaar”, vertelt Hugo Cornand. Met zijn 63 jaar is hij de jongste van de hoop. “Het is iets unieks. Het zou zonde zijn als de traditie zou verdwijnen, door de leeftijd van de mannen. 

“We zoeken dus zeker opvolgers", zegt Hugo. "Het is een heel toffe groep. Om 15 uur in de namiddag drinken we samen koffie en zetten we wat stoelen bij elkaar. De ene heeft een vlaai bij, de andere heeft appelcake bij,… En dan komen de verhalen van de mannen die al zoveel hebben meegemaakt. Dat vind ik geweldig.”

Wie dat wil kan de Sint-Martinuskerk in Sint-Martens-Voeren bezoeken. Om de traditie in stand te houden kunnen bezoekers ook vrijblijvend geld schenken waarmee ze de kerststal verder kunnen uitbreiden en onderhouden.

Meest gelezen