Met welke spelletjes en games spelen we? Speelgoedmuseum Mechelen lanceert online vragenlijst

Het Speelgoedmuseum in Mechelen organiseert een online bevraging voor alle Belgen om de spelcultuur in ons land in kaart te brengen. Zo willen ze achterhalen met welk speelgoed er vroeger en nu het meest wordt gespeeld, door kinderen en door volwassenen. 

Het Speelgoedmuseum in Mechelen lanceert vandaag, op de verjaardag van Sinterklaas, de grootschalige bevraging "Iedereen Speelt" om de spelcultuur van de Belgen in kaart te brengen. "We richten ons tot de hele Belgische bevolking: Vlamingen, Brusselaars en Walen, van jong tot oud", vertelt projectverantwoordelijke Anne-Sophie Delaissé. "Dat doen we met de vraag: "Hoe en met wat speelt de Belg?""

Iedereen speelt: van kinderen tot ook ouderen die het met hun kleinkinderen of onder vrienden doen

Anne-Sophie Delaissé, projectverantwoordelijke 'Iedereen Speelt'

Het project kadert in de verhuis van het museum, die momenteel gepland staat voor september 2024. "We willen onze collectie zo representatief mogelijk maken voor de spelcultuur van ons land", zegt Delaissé. "We gaan er bovendien vanuit dat iedereen speelt: kinderen, maar ook ouderen doen het nog, met de kleinkinderen of onder vrienden."

De vragenlijst polst daarom naar het speelgoed waarmee Belgen vandaag spelen. "De nostalgie is voor nadien, wanneer we vragen naar het favoriete speelgoed van vroeger." Via een speelgoedcatalogus kunnen mensen hun keuzes maken. "Bovendien krijgen ze dan aan het einde ook te horen welk soort spelerstype ze zijn, we hebben er zo'n zestal uitgedacht: van verzamelaar tot verkenner."

Games en gezelschapsspellen

De bevraging is online in te vullen, of via tablets in het museum zelf. "Voor scholen hebben we ook een lesdossier uitgewerkt dat beschikbaar is op onze site", laat Delaissé nog weten. "Dat is een gids voor leerkrachten om het invullen van de bevraging ook te koppelen aan een les rond het thema van speelgoed." 

"Ik denk dat er verrassende resultaten uit de bevraging zullen komen", besluit Delaissé. "Kinderen zullen games waarschijnlijk meer zien als speelgoed, terwijl ik denk dat volwassen sinds corona weer veel vaker gezelschapsspelletjes spelen."

Meest gelezen