archieffoto (augustus 2021)
BelTA

Wit-Russische activiste Kolesnikova na operatie opnieuw van ziekenhuis naar gevangenis gebracht

In Wit-Rusland is Maria Kolesnikova (40) na een operatie opnieuw van het ziekenhuis naar de gevangenis overgebracht. Kolesnikova zit een celstraf uit van 11 jaar voor haar rol in de organisatie van demonstraties tegen president Loekasjenko en zijn regering. 

Haar vader kon haar 10 minuten bezoeken. Ze zag er zwak uit, "maar haar humeur is goed en ze probeerde zelfs te lachen", zei hij aan het Amerikaanse persagentschap AP (Associated Press). Volgens hem is ze geopereerd aan een maagzweer. Na de operatie is Kolesnikova teruggebracht naar de gevangenis, waar ze een straf van 11 jaar uitzit.

Maria Kolesnikova was een boegbeeld van de protestdemonstraties die Wit-Rusland maandenlang in de greep hielden, na de verkiezingen in augustus 2020 waarbij Aleksandr Loekasjenko, die al 28 jaar aan de macht is, herverkozen werd als president. De oppositie, en ook regeringen in het Westen, verwierpen die uitslag als totaal onbetrouwbaar. Onder leiding van Svetlana Tichanovskaja, de belangrijkste kandidate van de oppositie, kwamen Wit-Russen massaal op straat, maar werden er ook massaal arrestaties verricht. 

Tichanovskaja vluchtte naar het buitenland. Kolesnikova werd door de veiligheidsdiensten naar de grens met Oekraïne gereden. De agenten wilden haar het land uitzetten, maar Kolesnikova verscheurde haar paspoort en liep terug het Wit-Russische grondgebied op om zich te laten arresteren. In september vorig jaar werd ze veroordeeld voor samenzwering en het bedreigen van de staatsveiligheid.

De internationale mensenrechtenorganisatie International Society for Human Rights had het ministerie van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland vorige week nog gevraagd om onafhankelijke artsen bij Kolesnikova te laten en om haar vader en haar advocaat de mogelijkheid te bieden haar te bezoeken in het ziekenhuis. 

Volgens de mensenrechtenorganisatie bevinden zich momenteel zowat 1.400 politieke gevangen, onder wie Kolesnikova, in een strafkolonie op 300 kilometer van de hoofdstad Minsk. Ze krijgen er amper voedsel of medische zorg en moeten rekenen op hulp van familieleden, klinkt het. De gevangenen moeten bovendien fysieke en psychische folteringen doorstaan.

Meest gelezen