Drie Spanjaarden zijn 300.000ste bezoekers van Het Steen sinds opening vorig jaar

Het Steen in Antwerpen heeft vanmorgen de 300.000ste bezoeker mogen verwelkomen sinds de heropening eind oktober vorig jaar. De gelukkigen waren drie Spanjaarden uit Cartagena in Spanje. 

Álvaro Bellas, José Luis Salmeron en Rocío Casajus, zo heten de 300.000ste bezoekers van Het Steen in Antwerpen. Het trio is een groep vrienden uit Cartagena in Spanje, ze bezochten Antwerpen dit jaar voor de allereerste keer. 

"Dit is een fijne verrassing", vertelt Alvaro. "We maken er een punt van om ieder jaar rond deze periode een nieuwe plek te bezoeken, en nu was het de beurt aan Antwerpen. Ik vind het hier prachtig. Cartagena is een Romaanse stad, terwijl Antwerpen een compleet andere stijl heeft. We zijn blij dat we dit gebouw mogen bezoeken." 

Kritiek

"We zijn heel blij met die 300.000 bezoekers", zegt Antwerps schepen voor Toerisme Koen Kennis (N-VA). Bij de oplevering kwam er heel wat kritiek op Het Steen omdat er een stuk nieuwbouw was bijgebouwd. "We stellen wel vast dat de mensen met plezier naar hier komen", zegt Kennis. "Ze vinden het ook gewoon mooi. Daarnaast bewijst de Erfgoedprijs die Het Steen eerder dit jaar gewonnen heeft, dat het een geslaagde transformatie is gebleken."

Dat vindt ook de directeur van Het Steen, Ruud Tiebos. Hij is vooral blij dat er mensen op afkomen van over de hele wereld. "De meerderheid van de bezoekers (43 procent) komt uit eigen land. Verder is Het Steen het populairst bij bezoekers uit Nederland (12 procent), Duitsland (10 procent), Frankrijk (6 procent), en Spanje (5 procent), gevolgd door andere EU-landen. Ook Amerikanen vinden vlot hun weg naar Het Steen."

Radio2

Kerstballen met gin

De stad maakte van de gelegenheid ook gebruik om de nieuwe kerstcollectie voor te stellen. Zo zijn er sneeuwballen te koop en kan je ook kerstballen met Antwerpse gin kopen. "Binnenkort organiseren we ook een Startup Fair, waar startende kleine ondernemingen hun producten mogen komen verkopen", zegt Tiebos. Gedurende de hele kerstvakantie mogen startups hun producten opstellen in de leeszaal. "Een extra reden om naar het Steen te komen dus", glimlacht hij. 

Meest gelezen