PhotoNews

Aantal faillissementen in Oost-Vlaanderen bijna op niveau van voor coronacrisis, bouw is meest gevoelige sector

In Oost-Vlaanderen zijn het voorbije jaar al 1.131 bedrijven failliet gegaan, een stijging met bijna 55% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat brengt het aantal faillissementen naar hetzelfde niveau als voor de coronacrisis, en dat ligt volgens studiebureau Graydoncreditsafe aan de afbouw van coronasteun aan bedrijven en de energiecrisis. 

Uit cijfers van studiebureau Graydoncreditsafe blijkt dat in Vlaanderen het afgelopen jaar 8.992 bedrijven failliet gingen. In de periode van januari tot en met november klopt de provincie Oost-Vlaanderen af op 1.131 faillissementen. "We gaan naar cijfers die vergelijkbaar zijn met het niveau van voor de coronacrisis", zegt Eric Van Den Broele van Graydoncreditsafe. 

In Vlaanderen blijft het aantal faillissementen met 5.218 nipt onder dat van pre-covid (5.237 in 2019). Ten opzichte van 2021, toen het aantal faillissementen artificieel laag lag wegens de steunmaatregelen van de overheid, was er dit jaar al een spectaculaire stijging van meer dan 60 procent.

"Met de energie -en loonschok verwachten we dat het aantal volgend jaar nog hoger zal zijn", zegt Van Den Broele. Hij benadrukt dat de cijfers normaal zijn, "helaas maken faillissementen deel uit van de vrijemarkteconomie". 

Toename van bijna 118% faillissementen in arrondissement Oudenaarde

De regio Gent is goed voor ongeveer de helft van de faillissementen (48,8%). In het arrondissement Oudenaarde is het aantal het sterkst toegenomen (+117,7%). Daarvoor heeft Van Den Broele geen concrete verklaring, wat hij wel weet is dat "een aantal rechtbanken naast het faillissement bezig is met ook spookbedrijven voor rechtbanken te brengen. Als de spooksituatie wordt vastgesteld dan worden die bedrijven ook failliet verklaard."

54.000 spookbedrijven in Oost-Vlaanderen (maar dat is niet per se strafbaar)

Een spookbedrijf is een onderneming met een btw-nummer, die actief is ingeschreven in de kruispuntbank ondernemingen. Als zowel de data als algoritmes aantonen dat er geen activiteit was, dan gaat het om een spookbedrijf. Voor alle duidelijkheid, een spookbedrijf hebben is niet noodzakelijk strafbaar. "Er zijn vanuit een overheid wel twee argumenten om er iets mee te doen", zegt Van Den Broele. "Aan de ene kant omdat het gaat om een pak bedrijven die puur statistisch de visie op het ondernemerschap ondermijnen. Aan de andere kant kan je een spookbedrijf overkopen voor 3.000 tot 4.000 euro, dan heb je een kant- en - klaar bedrijf, en die dienen als vehikel om fraude te plegen". In België zijn er zo'n 300.000 spookbedrijven. Van de 213.000 actieve ondernemingen in Oost-Vlaanderen zijn er ruim 54.000 een zogenaamd spookbedrijf, meer dan 25 procent dus. 

Bouw meest gevoelige sector

Op sectorniveau is de bouw met 247 faillissementen een uitschieter. Horecazaken (163) en dienstverleners aan bedrijven (145) vervolledigen de top drie in de provincie."De bouw is niet zozeer een meer precaire sector", zegt Van Den Broele, "maar er zijn gewoonweg veel bouwbedrijven, en die worden natuurlijk ook geconfronteerd met stijgende grondstofprijzen". 

Meest gelezen