Het woonzorgcentrum waar de verkrachting plaatsvond

Acht jaar voor verkrachting van bejaarde vrouw in woonzorgcentrum in Lint

Een man uit Lier heeft 8 jaar cel gekregen omdat hij een 89-jarige vrouw heeft verkracht in een woonzorgcentrum in Lint. Het slachtoffer krijgt volgende week euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden.

Op 27 juli glipte de 36-jarige man het woonzorgcentrum binnen. Hij ging naar de kamer van de bedlegerige vrouw en barricadeerde de deur. Daarna verkrachtte hij de vrouw. Het slachtoffer kon nog de alarmknop indrukken, en een medewerker van het rusthuis kon de deur open krijgen. Hij trof de beklaagde er op zijn sokken aan. Het slachtoffer huilde, had pijn en was erg onder de indruk.

De dader kon ontsnappen via de tuin en ging een ijsje eten. Niet veel later kon de politie hem oppakken. Zijn broek stond nog open en zijn onderbroek zat in zijn broekzak. De dertiger was onder invloed. Voordat hij naar het woonzorgcentrum was gegaan, had hij vijf à zes pintjes gedronken op café en een gram cocaïne gebruikt. Hij kon zich tijdens zijn verhoor nog herinneren dat hij een rolstoelgebruiker naar binnen had begeleid en dat hij naar een kamer was gegaan. Maar de feiten op zich waren een 'waas'. Hij hoopte wel dat hij haar niet had verkracht, zei hij.

De rechtbank tilde zwaar aan de feiten, die van een gevaarlijke en perverse ingesteldheid getuigden, en vond enkel een strenge effectieve straf gepast. Naast een celstraf werd hij ook ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Die kan hem na zijn straf dus nog extra in de gaten houden. De man mag tien jaar lang geen rusthuis of opvang voor kwetsbare personen uitbaten, er werken of er vrijwilligerswerk uitvoeren. Het slachtoffer kreeg 10.000 euro schadevergoeding toegekend.

De 89-jarige vrouw had al voor de verkrachting een aanvraag ingediend voor euthanasie wegens ondraaglijk psychisch lijden. Maar pas na de verkrachting werd die aanvraag goedgekeurd. In principe krijgt ze volgende week euthanasie.

Meest gelezen