Radio2

Anonieme zwerfvuilhandhavers gaan voor het eerst op pad in Denderstreek

Afvalstoffenmaatschappij OVAM stuurt voor het eerst anonieme zwerfvuilhandhavers naar de Denderstreek. Zij controleren op hotspots in enkele gemeenten en moeten er de mensen die zwerfvuil achterlaten op heterdaad betrappen. 

"Het is belangrijk dat mensen bewust worden van wat zwerfvuil is", zegt Jan Verheyen van afvalstoffenmaatschappij OVAM. "We controleren daarom onder meer op het weggooien van sigarettenpeuken, maar ook op het niet bijhebben van hondenpoepzakjes, want ook dat is in sommige politiereglementen opgenomen."

Hotspots

In Denderleeuw kwamen de zwerfvuilhandhavers gisteren al voor de eerste keer langs. Ook in Geraardsbergen, Herzele en Ninove worden de handhavers binnenkort ingezet. Die gemeenten moeten nu een lijst met hotspots doorsturen naar OVAM. "Die liggen bij ons zowel in het centrum, maar ook in de straten rond het centrum en zelfs in de dorpen", klinkt het bij burgemeester van Ninove Tania De Jonge (Open VLD). 

Op sommige dagen zullen de handhavers vaker ingezet worden. "Dan denken we bijvoorbeeld aan carnaval, maar ook aan de dag waarop Omloop Het Nieuwsblad plaatsvindt", gaat De Jonge verder. "Toch moet je altijd waakzaam zijn, want je kan ze ook op gewone dagen tegenkomen, zowel overdag als 's nachts."

Meest gelezen