Vincent Van Quickenborne (Open VLD) over relschoppers: "Ik zal het nooit hebben over het "opkuisen van wijken", maar we moeten wel de veiligheid en vuiligheid aanpakken"

Het grote volksfeest voor de overwinning van het Marokkaanse elftal gisteren is toch uitgemond in rellen in Brussel en Antwerpen. Hoe pakken we de relschoppers aan? Wordt dit het nieuwe normaal na een match van Marokko? "We mogen vooral niet één groep stigmatiseren. We moeten de probleemjongeren, welke achtergrond dan ook, opsporen en opnieuw op het rechte pad krijgen", zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in #BelRiadh. 

In het tweewekelijkse online-praatprogramma #BelRiadh gaat VRT-journalist Riadh Bahri in gesprek met jongeren over thema's die hen bezighouden. In deze aflevering vragen jongeren zich af hoe relschoppers kunnen worden aangepakt door de politie en de samenleving.

In veel steden werd gisteren feestgevierd door Marokkaanse supporters op straat, maar de sfeer sloeg om in Brussel en Antwerpen wanneer relschoppers opnieuw een einde maakten aan dat feestje. De politie stond klaar met traangas en waterkanonnen. Er werden in Brussel 119 mensen aangehouden, maar 5 van hen worden gerechtelijk vervolgd. Is dat de oplossing of moet de politie meer doen? 

Te soft voor de relschoppers?

"We spreken veel over elkaar, maar we spreken te weinig met elkaar", zegt Van Quickenborne. "Het is heel belangrijk dat we samenwerken om dit probleem aan te pakken. We moeten naar het begin van het probleem gaan, zodat we repressie kunnen vermijden." Fatima Labaab uit Brussel vindt het belangrijk dat de hele Marokkaanse gemeenschap niet geviseerd wordt. "Ik moet nu precies sorry zeggen voor 5 mensen die het verpesten, terwijl er honderden supporters van Marokko in Brussel aan het feestvieren waren op een vredige manier." 

We moeten het probleem bij de bron aanpakken en dat zijn nog steeds de ouders. We moeten aan hen een duidelijke boodschap geven dat ze strenger moeten optreden.

Lowie Pierards

Daar is Van Quickenborne het mee eens. "We moeten vooral niet stigmatiseren en 1 gemeenschap viseren, maar de probleemjongeren, welke achtergrond dan ook, opsporen en opnieuw op het rechte pad krijgen." Connor Rousseau (Vooruit) stelde eerder voor om hele probleemwijken 'op te kuisen', maar die woorden wil Van Quickenborne niet in de mond nemen. "Ik zal zo'n woorden nooit gebruiken. Ik zal nooit hele wijken stigmatiseren door enkele relschoppers, maar we moeten de problemen zelf wel benoemen." 

Volgens de minister kan dat gerealiseerd worden op verschillende manieren. Voor eentje daarvan haalt hij inspiratie bij onze noorderburen. "In Nederland werken ze met een plaatsverbod. Jongeren die gekend zijn voor bepaalde feiten mogen tijdens de match niet op bepaalde plekken komen. Maar dat plan moet de burgemeester van Brussel realiseren." 

Kindergeld van relschoppers afnemen?

Een andere piste die Van Quickenborne voorstelt is om de kinderbijslag van de ouders van de relschoppers af te pakken. Iets waar student Lowie Pierards ook op hamert. "We moeten het probleem bij de bron aanpakken en dat zijn nog steeds de ouders, zeker in bepaalde gemeenschappen. We moeten aan hen een duidelijke boodschap brengen dat ze strenger moeten optreden." Iets waar Fatima zich niet in kan vinden. "Waar ligt de grens dan? De ouders hebben nooit perfect in de hand wat hun kinderen doen. We moeten ook stilstaan bij de armoede in bepaalde wijken. Dat je de jongeren een boete of straf geeft, snap ik, maar ouders moeten toch niet altijd opdraaien voor het gedrag van bijvoorbeeld hun 17-jarige zoon."

BEKIJK - Vincent Van Quickenborne wil 'creatief' omspringen met het kindergeld van de relschoppers. Maar wat betekent dat?

Videospeler inladen...

Van Quickenborne gelooft een middenweg te kunnen vinden. "We kunnen creatief omspringen met hun straf. Een deel van het kindergeld kunnen we bijvoorbeeld gebruiken voor een leertraject, zodat de mensen opnieuw op het rechte pad komen. Zo gaat het geld naar een oplossing en kunnen straffen in de toekomst vermeden worden." Voor de korpschef van Brussel-Zuid, Jurgen De Landsheer, kan dat voor bepaalde ouders ook een oplossing zijn. "We merken nu meer dan vroeger dat ouders vaak ongeïnteresseerd naar het politiebureau komen als hun kind iets heeft uitgestoken. Voor hen kan het een wake-upcall zijn." 

Juiste manier van optreden?

Bestaat er een gulden middenweg waar én de Marokkaanse gemeenschap niet geviseerd wordt én de politie zijn werk optimaal kan doen? "De menselijke kettingen en burgers die relschoppers intomen, dat kan ik alleen maar aanmoedigen", zegt De Landsheer. "Vaak wekken wij als politie net meer agressie op, gewoon door aanwezig te zijn, omdat jongeren zich daartegen verzetten. Het beste alternatief is dan sociale druk, waar de buurt samenkomt en een vuist maakt tegen het geweld." 

BEKIJK - "De politie wekt agressie op bij sommige jongeren", zegt de korpschef van Brussel-Zuid

Videospeler inladen...

Ook Fatima merkte dat de Marokkaanse gemeenschap massaal samenkwam om het geweld voor te zijn. "In heel veel groepen op sociale media, gelinkt aan de Marokkaanse gemeenschap, werd beslist om een uur voor het einde van de match al preventief op straat te komen om de relschoppers tegen te houden. Zodat zij het feest en het imago van de Marokkaanse gemeenschap niet zouden verpesten. Ik vind het wel jammer dat het zover moet komen."  

BEKIJK - De aflevering van #BelRiadh over hoe er wordt omgegaan met relschoppers.

Videospeler inladen...

Meest gelezen