Stijging wapenhandel in Brussel: "Doet ons stilstaan bij de schietpartijen in onze hoofdstad"

Cijfers van het Parket tonen aan dat er in Brussel meer illegale wapenhandel gebeurt dan vroeger. In 2020 ging het om 48 behandelde dossiers: een stijging van 336 procent tegenover 2015. "Een zorgwekkend en alarmerend hoog cijfer voor de Brusselaar", zegt Bianca Debaets (cd&v).

Volgens de cijfers gebeurde in Brussel in 2020 meer import, export en transit van illegale wapens dan in 2015. In 2020 stelde de politie 345 inbreuken voor verboden wapenbezit vast. Daarbovenop komen ook 53 gevallen van illegale wapendracht of -transport. Er werden ook 679 gewapende overvallen gepleegd, een daling van 35 procent tegenover zeven jaar geleden. "Dat blijven onrustwekkende cijfers", zegt Debaets. "Het hoge cijfer doet ons extra stilstaan bij de vele schietpartijen in onze straten. Het is niet goed voor het imago van en de veiligheid in onze hoofdstad."

Drugsmilieu

"Het is een complexe problematiek", zegt Debaets. "Je zou het probleem kunnen linken aan het de internationale drugshandel in onze hoofdstad. Mensen grijpen veel te snel naar een wapen", verklaart ze. "Daardoor komt de veiligheid van de gewone Brusselaar in het gedrang. Het is belangrijk dat we de Brusselaars blijven beschermen en dit fenomeen bestrijden."

Debaets benadrukt het belang van een goede coördinatie van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS):  "Minister Annelies Verlinden (CD&V) en de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) spelen kort op de bal wanneer er een veiligheidsprobleem is in onze hoofdstad. Maar ook minister-president Vervoort moet aanwezig zijn in het veiligheidsdebat. Hij moet ervoor zorgen dat de coördinatie tussen de verschillende gemeenten en de zes politiezones van Brussel goed én beter verloopt."

Meest gelezen