Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Democraat Raphael Warnock uit Georgia behoudt zetel in Senaat, meerderheid voor Democraten is "nu iets comfortabeler"

In de Amerikaanse staat Georgia heeft de Democraat Raphael Warnock de tweede ronde van de Senaatsverkiezingen gewonnen. Door deze overwinning hebben de Democraten nu een meerderheid van 51 zetels in de Senaat, de Republikeinen hebben er 49. "Die meerderheid is nu iets comfortabeler en beter bestand tegen wie anders denkt in eigen rangen", legt Amerikacorrespondent Björn Soenens uit. "Door de meerderheid kunnen de Republikeinen in Senaatscommissies ook geen beslissingen of benoemingen vertragen." 

In Georgia vond gisteren een tweede ronde in de Senaatsverkiezingen plaats. De Republikeinse ex-Americanfootballspeler Hershel Walker nam het op tegen de uittredende senator, de Democraat Raphael Warnock, een dominee uit Atlanta. Warnock wordt 1 van de slechts 3 zwarte senatoren op de 100 in totaal. 

"Hershel Walker gaf al een toespraak om zijn nederlaag toe te geven en die duurde amper 2 à 3 minuten", aldus Soenens. "Hij zei iets opmerkelijks: we moeten geloven in wat de verkiezingsfunctionarissen zeggen, we moeten geloven in de grondwet, never give up (geef nooit op), zei hij. Het was bijna een soort vingerwijzing naar zijn grote mentor, ex-president Donald Trump, die hem in die verkiezing getrokken heeft. Walker is verhuisd van Texas naar Georgia op zijn vraag. Hij zei geen woord over Donald Trump in zijn verliestoespraak.  Het is een teken aan de wand dat Trump minder en minder vermeld wordt. Voor Trump is het andermaal een nederlaag nu een van zijn zelf gekozen kandidaten de zetel niet heeft binnengehaald."

In de eerste ronde had Warnock 49,4 procent en Walker 48,5 procent gehaald. Omdat een kandidaat in Georgia de helft van de stemmen moet halen om verkozen te worden, moest een tweede ronde plaatsvinden. Die is volgens de Amerikaanse zenders CNN en NBC uitgedraaid op een overwinning voor de Democraat.

BEKIJK - Warnock bedankt zijn moeder die vroeger andermans katoen en tabak plukte:

Videospeler inladen...

De partij van president Joe Biden versterkt zo haar meerderheid in de Senaat, met 51 zetels tegen 49. 

"Een meerderheid van 50-50 is eigenlijk geen meerderheid. Dan moest de vicepresident - de Democrate Kamala Harris - bij een ex aequo de doorslag geven. Door de verkiezing van Warnock is de meerderheid voor de Democraten iets comfortabeler dan voorheen en beter bestand tegen dissidentie in eigen rangen", legt Soenens uit. "Door hun meerderheid kunnen de Republikeinen in Senaatscommissies ook geen beslissingen of benoemingen vertragen. Dat is een comfort dat de Democraten hebben om bijvoorbeeld rechters goed te keuren."  

Meest gelezen