Gent zal nu ook in parkeergarages op vervuilende wagens controleren

De stad Gent wil nu ook de camera's van parkeergarages gebruiken om te controleren op overtredingen binnen de lage emissiezone. Sinds begin 2020 controleren 15 camera's en een mobiele camera op invalswegen naar het centrum op vervuilende wagens, maar daarmee is niet alles gecoverd. De camera's in de stadsparkings moeten de pakkans van een LEZ-overtreding vergroten. 

Wie met een dieselwagen het centrum van Gent binnenrijdt moet een wagen met Euronorm 5 of 6 hebben om de zone binnen te mogen. Een wagen met Euronorm 4 mag nog tot 2025 de stad binnen op voorwaarde dat de eigenaar elk jaar een taks van 345 euro betaalt. Oudere dieselwagens mogen de stad niet meer in, voor benzinewagens zijn de regels soepeler. "We hebben de lage emissiezone ingevoerd voor de gezondheid van onze Gentenaars", benadrukt schepen van Klimaat Tine Heyse (Groen). "Dit draait om een betere luchtkwaliteit". 

"Parkingscamera's goedkoper dan scanwagen"

De stad heeft vijftien vaste camera's, en een mobiele camera. "We wisten op voorhand dat er zogenaamde 'loopholes', of gaten in het systeem zitten. Daarom wilden we ook een scanwagen inzetten die in de straten rond zou rijden op zoek naar wagens in overtreding, maar die bleek te duur. Het is veel goedkoper om de camera's te gebruiken van de parkings", zegt Heyse. Het gaat om negen parkings van de stad binnen de LEZ-zone. Wanneer de camera's operatief zullen zijn, is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen