Natuur en Bos en stad Genk gaan samenwerken om overlast van everzwijnen in woonwijken aan te pakken: "We moeten op zoek naar nieuwe methodes"

Het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Genk starten met een proefproject om de overlast van everzwijnen in woonwijken te beperken. Op de eerste plaats moeten buurtbewoners gesensibiliseerd en geinformeerd worden over mogelijke manieren om everzwijnen te bestrijden. Maar een team met experten moet ook nadenken over nieuwe methodes. Zo wordt er onder meer gedacht aan het aanpassen van de jachtregels. 

In januari starten Natuur en Bos en de stad Genk met een gezamenlijk project om de overlast door everzwijnen aan te pakken. Daarvoor wordt beroep gedaan op externe experten in de hoop dat die met nieuwe inzichten de overlast door everzwijnen fors kunnen terugdringen.

In Genk klagen inwoners al jaren over overlast door everzwijnen. Ze duiken op in woonwijken en woelen tuinen om. Maar de dieren werden ook al gespot in het centrum van de stad. En dat zorgt voor onveilige verkeerssituaties. 

Genk is een groene gemeente, met ook veel groene ruimtes tussen woonwijken, waar everzwijnen zich comfortabel en veilig voelen

schepen Toon Vandeurzen

"We hebben in het verleden al maatregelen genomen", zegt schepen Toon Vandeurzen (CD&V). "We kunnen al laten jagen in grote bossen als er een jachtplan is opgesteld. Ook op privéterrein kan er nu gejaagd worden als er toestemming is van Natuur en Bos. Maar dat mag alleen overdag en je moet kunnen aantonen dat je al schade hebt geleden. Toch voelen we dat we achter de feiten blijven aanhollen. In Genk is er veel groen, ook tussen de wijken, en everzwijnen voelen zich daar comfortabel en veilig blijkbaar."

Speciaal team

Er wordt nu een speciaal team opgericht om nieuwe methodes te bedenken om everzwijnen te bestrijden. Ze gaan op zoek naar de meest efficiënte manier(en) om de everzwijnenpopulatie in bedwang te houden, zoals hen vangen met kooien.  Het team zal ook, indien nodig én in overleg met de stad, een aparte toelating krijgen om met aangepaste jachtregels te werken". 

"Mogelijk moeten we leren leven met everzwijnen maar dan is het belangrijk om middelen te vinden om hen weg te houden uit woongebieden

Toon Vandeurzen

"De everzwijnen zullen niet meer weggaan, dat moeten we onder ogen zien", zegt Vandeurzen nog. "We zullen dus op een veilige manier moeten samenleven met die dieren. Dus is het belangrijk om methodes te vinden om hen zoveel mogelijk weg te houden uit woongebieden", besluit Vandeurzen. 

Meest gelezen