Openluchtmuziek brengt Abdij van Park in Heverlee terug naar de sfeer van de middeleeuwen

Op het domein van de Abdij van Park in Heverlee is een gloednieuwe klankinstallatie voorgesteld. Uit het klankspel komt middeleeuwse polyfone muziek die dateert uit de tijd dat de Abdij is gesticht. Daardoor horen bezoekers hoe het vermoedelijk in en rond de Abdij van Park 900 jaar geleden klonk. 

Wie vanaf nu binnenwandelt door de grote poort van de Abdij van Park in Heverlee zal ontvangen worden met het geluid van een meerstemmig, gregoriaans koor, ook polyfonie genoemd. Dat moet de bezoeker terugbrengen naar de 12de eeuw, de tijd waarin de Abdij is gebouwd. “We willen mensen die aan het wandelen zijn de muziek uit de verte laten horen en hen meetrekken naar één punt. Hoe dichter je komt, hoe meer koorstemmen je hoort”, vertelt Bart Demuyt, de directeur van initiatiefnemer Alamire Foundation. Dat is het internationaal centrum voor de studie van de muziek in de Lage Landen dat in de Abdij van Park huist. 

Stilte(?)

Nochtans bezoeken heel wat mensen de Abdij van Park om even tot rust te komen en te genieten van de stilte. De vraag rijst of mensen dan wel op muziek staan te wachten op die plek. “Er zijn de klokken van de Abdijkerk, we horen het stromende water, de fluitende vogels en andere geluiden uit de natuur", somt Demuyt op. "Daarbij komt nu op een bepaald punt de muziek bij van toen, die klinkt alsof er ergens een raam openstaat in de Abdij. De muziek is ook niet constant, maar is een loop die om de vijf minuten wordt afgespeeld."

Om het karakter van de Abdij van Park niet aan te tasten is de klankinstallatie niet zichtbaar voor het publiek. Het klankspel is vanaf nu dagelijks te horen tussen 8.00 uur en 20.00 uur. 

Meest gelezen