Microsoft wil na overname Activision de populaire "Call of Duty"-reeks ook aanbieden op Nintendo Switch (en dus niet exclusief op de eigen Xbox)

Als het van Microsoft afhangt, zal het populaire computerspel "Call of Duty" in de toekomst ook te spelen zijn op de Nintendo Switch. Microsoft kondigde deze zomer aan dat het de makers van het spel, Activision, wil overnemen en de gamingsector vreesde dat de reeks na zo'n overname enkel nog beschikbaar zou zijn op de Xbox (de spelconsole van Microsoft). Niet dus, want het Amerikaanse bedrijf zou alvast een deal gesloten hebben met Nintendo dat "Call of Duty" na een eventuele overname nog minstens tien jaar lang beschikbaar zal zijn op de Switch.

Afgelopen zomer maakte Microsoft bekend dat het Activision wil overnemen voor ruim 68 miljard dollar.  Activision is een van de bekendste spelontwikkelaars en uitgevers van computerspellen, en maakt naast "World of Warcraft", "Candy Crush" en "Diablo" ook de enorm populaire "Call of Duty"-reeks. 

Momenteel zijn die "Call of Duty"-spellen niet beschikbaar op de Nintendo Switch, de spelconsole van Nintendo, maar daar zou in de toekomst wel eens verandering in kunnen komen. Volgens Phil Spencer, de topman van de gamingafdeling van Microsoft, heeft het bedrijf daarover een tienjarig akkoord afgesloten met het Japanse gamebedrijf. De overeenkomst zou ook nog verder verlengd kunnen worden.

Opvallende timing

Meteen nadat Microsoft had aangekondigd dat het Activision wil overnemen, ontstonden zorgen dat de miljardendeal de sector zou ontwrichten. Microsoft beschikt met de Xbox namelijk zelf al over een spelcomputer en de vrees bestaat dat het concern nieuwe games van Activision exclusief zou kunnen voorbehouden voor zijn eigen console. 

In de Verenigde Staten, de Europese Unie én het Verenigd Koninkrijk startten de concurrentiewaakhonden al diepgaande onderzoeken op over de mogelijke gevolgen van de deal. In het kader daarvan heeft Microsoft vandaag overigens een overleg met de Amerikaanse mededingingsautoriteit FTC. 

Het lijkt er dus op dat het Amerikaanse technologiebedrijf met deze overeenkomst wil aantonen dat de zorgen onterecht zijn. Het bedrijf zou ook al de hand gereikt hebben naar Sony, de maker van de Playstation-console, voor een gelijkaardige deal rond "Call of Duty", maar Sony zou de boot voorlopig afhouden. Microsoft liet ook al weten dat het "Call of Duty" zou blijven aanbieden via de gamewebwinkel Steam van Valve.

Microsoft hoopt de overname van Activision in de eerste helft van 2023 af te ronden. 

Meest gelezen