Radio2

Poperings ereburger George Sutherland op 100-jarige leeftijd overleden

George Sutherland, de 100-jarige ereburger van Poperinge, is overleden. Deze maand zou de man 101 jaar oud geworden zijn. Sutherland werd ereburger van Poperinge én wereldnieuws nadat hij op 8 mei 2020, op 98-jarige leeftijd, een wandeling van vier kilometer maakte om het oorlogsmuseum Talbot House te ondersteunen.

Het levensverhaal van George Sutherland begint in 1931 in een café in Poperinge. Daar werd hij geboren uit de verbintenis van een Poperingse dame en een Schotse soldaat die in de Eerste Wereldoorlog in ons land verzeild raakte. Sutherlands vader bleef in Poperinge om de graven van gevallen soldaten te verzorgen.

Later volgde Sutherland in de voetsporen van zijn vader. Hij ging zelf ook aan de slag op Lijssenthoek met de graven van gevallen soldaten. Tijdens de Tweede Oorlog vluchtte de halve Schot weg uit Poperinge. Hij sloot zich aan bij de Britse luchtmacht, waar hij werkte als vliegtuigmonteur.

Talbot House

Talbot House, de Britse soldatenclub die een oorlogsmuseum werd, speelde een grote rol in het leven van George Sutherland. Reeds als kleine jongen ging hij er regelmatig langs, en ontmoette hij er talloze pelgrims en veteranen. Het museum speelde een grote rol in het leven van Sutherland, en dat bleek ook toen het museum in 2020, in volle coronaperiode, in moeilijke papieren kwam te zitten.

George Sutherland was toen 98 jaar, en besloot zich in te zetten om het museum te redden. Hij organiseerde een wandeling van vier kilometer door de stad, ten voordele van Talbot House. Met het opgehaalde geld, in totaal bijna 200.000 euro, wist hij de organisatie te redden van het faillissement. Die barmhartige daad leverde Sutherland het ereburgerschap van Poperinge op, en ook een audiëntie bij de koning. George Sutherland kreeg in 2020 ook nog het Honorary Life Membership, de hoogste eer die zijn Schotse Clan hem kon toedichten.

Bij Talbot House hangen de vlaggen halfstok:

Bij Talbot House hangen de vlaggen halfstok

Meest gelezen