Radio2

Raad van State vernietigt verbod van burgemeester Jabbeke op komst asielcentrum: "Kwestie van dagen voor asielzoekers arriveren"

De Raad van State heeft het burgemeestersbesluit van Frank Casteleyn (CD&V) van Jabbeke verworpen. Casteleyn had de komst van een tijdelijk asielcentrum verboden, omdat er mogelijk PFAS in de grond zou zitten, maar dat verbod wordt dus vernietigd. Volgens het Nationaal Crisiscentrum is het zelfs een kwestie van dagen voor de eerste asielzoekers er hun intrek nemen. 

Het tijdelijk asielcentrum in Jabbeke komt er. Dat is nu zeker na de beslissing van de Raad van State om het verbod van burgemeester Frank Casteleyn op de komst van dat centrum te schrappen. Casteleyn verzette zich tegen het asielcentrum dat in de voormalige gebouwen van de Civiele Bescherming moet georganiseerd worden. Hij wilde het onderzoek naar de mogelijk schadelijke PFAS-stoffen in de grond op die site afwachten.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wilde daar niet op wachten en ze krijgt nu dus gelijk. "We zijn bezig om de noodopvang zo snel mogelijk op te starten in Jabbeke", klinkt het bij het Nationaal Crisiscentrum, dat het asielcentrum coördineert. "We weten nog niet exact wanneer we de eerste mensen kunnen ontvangen, maar het is een kwestie van dagen." 

"We bekijken met externe partners, zoals bijvoorbeeld een bewakingsfirma, of zij de diensten kunnen leveren die wij willen. Pas als zij de veiligheid kunnen garanderen, laten we de eerste asielzoekers het centrum binnen, maar we zijn positief dat het eerstdaags kan gebeuren." 

Voorstel voor andere locatie

"Het is duidelijk dat de noodopvang primeert boven de PFAS-problematiek", reageert burgemeester Castelyn. "Maar eigenlijk had ik er geen hoop meer op dat ik het asielcentrum zou kunnen tegenhouden. Verschillende organisaties zijn al bezig met de gebouwen klaar te maken voor de opvang, dus ik wist eigenlijk wel dat het er sowieso zou komen."

"Ik had nog een ultiem voorstel gedaan om het asielcentrum onder te brengen in de gebouwen van het het Agentschap Wegen en Verkeer, tussen de E40 en A10. Daar is meer groen en er wonen geen buren, maar daar is ook maar plaats voor 300 mensen en de regering wil 500 asielzoekers opvangen hier. Daarom blijven ze bij hun idee om de opvang te organiseren in de oude gebouwen van de Civiele Bescherming", legt Casteleyn uit. 

Het gaat de burgemeester dus niet alleen om de mogelijke PFAS-vervuiling, maar hij is ook bezorgd om de omwonenden. "Het zal hopelijk wel wennen voor die mensen", zegt Casteleyn. "Verandering heeft altijd wat tijd nodig, maar ik hoop snel een infoavond te kunnen organiseren. Daarvoor moet ik zelf eerst informatie krijgen, maar eigenlijk weet ik van niets. Ik moet alles hier maar aanvaarden. De communicatie laat echt te wensen over."

Meest gelezen