James Arthur Photography

Maand na opening al staking in nieuwe gevangenis van Haren: "Te weinig personeel en te veel kinderziektes"

In de nieuwe gevangenis van Haren, die nog maar een maand open is, wordt vandaag gestaakt. De cipiers leggen het werk neer om het personeelstekort aan te klagen, maar ook omdat de gevangenis niet voldoende getest werd en er daardoor nu heel wat kinderziektes naar boven komen. "Een deur die openstaat waar dat eigenlijk niet mag, is elders geen probleem, maar in een gevangenis uiteraard wel", duidt Stijn Van den Abeele van de liberale vakbond (VSOA) een van de problemen.

De staking in de gevangenis van Haren valt samen met die van de federale ambtenaren die niet tevreden omdat hun loonsverhoging is uitgesteld. En dat zorgt er ook in de gevangenissen voor dat ze minder sollicitanten aantrekken. De cipiers leggen het werk neer om dat personeelstekort aan te kaarten, maar ook omdat er door de snelle opening van de gevangenis heel wat kinderziektes opduiken in het nieuwe gebouw.

Door het personeelstekort is de gevangenis niet grondig getest, en daardoor duiken nu heel wat kleine problemen op, klinkt het bij de vakbonden. "Op papier is er een volledige bezetting, maar op terrein is dat niet zo", zegt Stijn Van den Abeele van de liberale vakbond (VSOA). 

"De gevangenis is nog een bouwwerf en daardoor moeten onze mensen soms taken uitvoeren die niet gepland waren", aldus Van den Abeele. "Een deur die open staat waar dat niet mag, is elders geen probleem, maar in een gevangenis brengt dat uiteraard veiligheidsrisico's met zich mee", duidt hij een van de problemen die opduiken.

Detentiebegeleiders en veiligheidsassistenten

Heel wat personeelsleden in Haren komen vanuit de gevangenissen van Vorst, Berkendael en Sint-Gillis, maar daar hadden ze andere functies, duidt Joachim Vermaare van de socialistische vakbond (ACOD) een bijkomend probleem. "Vroeger spraken we over cipiers, nu over detentiebegeleiders en veiligheidsassistenten. Die nieuwe functies brengen ook nieuwe taken met zich mee, maar het personeel heeft daar geen opleiding voor gekregen."

"Detentiebegeleiders zouden in principe meer contact moeten hebben met de gedetineerden en hen motiveren om te werken, te sporten of lessen te volgen, maar daar moeten onze mensen wel voor opgeleid worden", zegt Julie Dewaels, ook van de socialistische vakbond (ACOD). "De naam is veranderd, maar daar blijft het bij", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. 

Beluister hier het volledige gesprek met Julie Dewaels in "De ochtend" op Radio 1:

Dewaels heeft ook al contact gehad met de directie van de gevangenis en die zou wel inzien dat er onder meer een personeelstekort is: "De directeur gaf aan dat hij wel extra personeel wil aanwerven, maar zegt dat hij weinig kan doen als de mensen hier niet willen werken." 

Ze hoopt dat de beloofde premie voor mensen die in Brusselse gevangenissen willen werken voor een omslag zal zorgen, maar geeft ook aan dat dat geen oplossing is voor de andere gevangenissen in België waar ook personeelstekorten zijn. 

Geen bezoekmomenten

Een van die andere gevangenissen is die van Sint-Gillis, waar vandaag ook wordt gestaakt. Helmut Van Hoorne, van de christelijke vakbond (ACV), werkt in Sint-Gillis, maar zakte deze morgen af naar het stakingspiket in Haren om zijn collega's te steunen en samen met hen de problemen in de Belgische gevangenissen aan te kaarten. 

"Er is overal een personeelstekort", vertelt hij. "In Sint-Gillis zijn er 4 of 5 cipiers voor een vleugel waar normaal 6 of 7 mensen zouden moeten werken. En dat terwijl de gevangenis overbevolkt is en we beperkte middelen hebben." 

Het personeelstekort heeft ook rechtstreekse gevolgen voor de gedetineerden en hun families."Rondgaan met het eten duurt anderhalf uur en onlangs hebben we een hele week lang geen bezoekmomenten kunnen organiseren. We moesten zelfs familieleden die aan de poort stonden, terug naar huis sturen", geeft Van Hoorne enkele voorbeelden.

Transport verdachten aanslagen 22 maart

De beschuldigden voor het proces rond de aanslagen van 22 maart 2016, dat op dit moment plaatsvindt in de rechtbank van Evere, zitten in de gevangenis van Haren. Er werd gevreesd dat de vakbonden hun transport - waar de federale politie voor instaat - zouden proberen te verhinderen, maar dat is niet gebeurd. "We laten iedereen passeren die wil werken", klinkt het bij de vakbonden.

Meest gelezen