Filmdebuut van Veerle Baetens als regisseur meteen geselecteerd voor Sundance: "Het voelde goed aan, ik was eindelijk de baas"

Het filmdebuut van actrice Veerle Baetens als regisseur is geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival Sundance in de Verenigde Staten. Baetens waagde zich hiervoor aan een verfilming van het boek “Het smelt” van Lize Spit. “Ik ben supertrots op iedereen die er aan heeft meegewerkt, die erin heeft gespeeld en ik ben ook trots op mezelf.”

De jury van het filmfestival heeft maar een ruwe versie gezien, maar dat bleek al genoeg. “Er zat sowieso wel een film in het boek”, zegt Baetens. “Het was een kwestie om mijn film uit het boek te kunnen destilleren.” Ook de auteur van het boek, Lize Spit, heeft de film mee een richting kunnen geven. “Ik ben iemand die heel veel luistert, sommige regisseurs volgen hun eigen weg, maar ik sta heel open voor wat mensen vinden en denken. Dat maakt het soms ook moeilijk.”

BEKIJK - “Ik heb het boek gelezen en ik was meteen verkocht”:

Videospeler inladen...

'Stilte voor opname'

Een film maken is helemaal anders dan acteren. “Dat is in drie delen: het schrijfproces heeft heel lang geduurd, omdat ik dat goed wou krijgen. Dat was niet gemakkelijk omdat het een boek is van 400 pagina’s, dus dat moest naar een film gaan van anderhalf uur. Dan komt de draaiperiode, maar dat is eigenlijk heel kort: 2 maanden."

“Het voelde wel goed aan, ik was eindelijk de baas. Als actrice ben je altijd afhankelijk van wat iemand anders van u vindt en verwacht.” De rollen werden in deze film omgedraaid en dat voelt voor Baetens ook anders aan. “Je zit je niet heel de tijd af te vragen of je het goed doet. Je doet dat eigenlijk wel, maar je moet altijd alles in handen houden en het schip leiden.”

BEKIJK - “Het was voor mij een verademing om zelf iets te maken”:

Videospeler inladen...

Ook "De acht bergen" van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch kent in januari zijn Amerikaanse première op hetzelfde Sundance festival. Dat is dezelfde film die de juryprijs in Cannes kreeg. De Vlaamse film kent op internationaal niveau een doorbraak. Maar voor Baetens geeft dat geen extra druk. “Ik ben heel blij dat de Vlaamse film het goed doet, dus ik surf daar graag op mee, maar ik heb daar geen stress van. Het is nu af, ik kan er niets meer aan doen.” 

BEKIJK - Wat vond je het moeilijkste aan de film maken?:

Videospeler inladen...

“Wat ik het leukste vind aan die nominatie is dat de film maar net af is en dat hij eigenlijk al een publiek krijgt”, zegt Veerle Baetens. Binnen een maand wordt de film vertoond op Sundance, maar hier in België gaan we wel nog even moeten wachten tot het najaar. “Ik ga al een voorproefje hebben van hoe mensen daarop reageren.” Baetens kan wel zeggen dat ze de smaak te pakken heeft: “Moest het kunnen zou het een leuke afwisseling zijn om én te acteren én te regisseren.”

Meest gelezen