Foto: Radio2

Laakdal heeft voortaan toegangspoort tot de gemeente met het kunstwerk “De Vriendschapszuil”, ter ere van verbroedering met stad in Litouwen

Aan het vernieuwde op- en afrittencomplex Geel-Oost heeft Laakdal voortaan een officiële onthaalpoort met het kunstproject “De vriendschapszuil”. Dat is een zuil in de vorm van een honinggraat die een Litouwse kunstenares maakte in samenwerking met mensen met een beperking van het dagcentrum Vogelzang. Op die manier wordt de verbroedering benadrukt tussen Laakdal en Jarbarkas, een kleine stad in Litouwen.

Wanneer je de E313 verlaat in Geel-Oost om Laakdal binnen te rijden, word je voortaan verwelkomd door een nieuw kunstwerk in de vorm van een honinggraat. De zuil heet "De vriendschapszuil” of "The amity column" en zet de verbroedering in de verf van Laakdal met Jurbarkas, een kleine stad in Litouwen. 

Zo werd de zuil ontworpen door de Litouwse kunstenares Rasa Grybaité in samenwerking met enkele mensen van het dagcentrum Vogelzang, een voorziening voor mensen met een beperking. “Op de zuil staat een bij omdat de bij in Litouwen een belangrijke betekenis heeft”, zegt Gerda Broeckx (CD&V), schepen voor Cultuur. “Jaren geleden was honing er heel gegeerd, maar het was redelijk duur. Daarom waren er veel mensen die samenwerkten om de honing te maken en zo ontstond er onderling een grote vriendschap. En dat wilde Jurbarkas hier ook promoten, omdat we een nauwe vriendschapsband hebben.”

De zuil vormt de toegangspoort van Laakdal omdat mensen via de autosnelweg hier terechtkomen

Gerda Broeckx (CD&V), schepen voor Cultuur

Over de jaren heen heeft Laakdal ook verschillende projecten gedaan in Litouwen. “We gaan al 25 jaar naar Jurbarkas om er jeugdsportkampen te organiseren en we steunen ook sociale projecten”, zegt Broeckx. De plek van de zuil is ook bewust gekozen. “Het vormt de toegangspoort van Laakdal omdat mensen via de autosnelweg hier terecht komen. Voor onze burgemeester Tine Gielis (CD&V) was het al lang een droom."

Foto: Radio2
Foto: Radio2

Meest gelezen