Crisis dwingt maatwerkbedrijf Bewel in Limburg tot 15 ontslagen

Het maatwerkbedrijf Bewel in Limburg ontslaat 15 mensen. Dat is volgens de directie noodzakelijk door de crisis en de stijgende kosten. Het gaat om personeelsleden uit het middenkader en de directie. De maatwerkers en hun begeleiders worden niet getroffen.

"Het is voor ons een zwarte dag nu we aan 15 personeelsleden moeten vertellen dat we hen moeten laten vertrekken. Maandag heeft de raad van bestuur het plan goedgekeurd, en nu moeten we het aan de betrokkenen meedelen", vertelt algemeen directeur Johan Bongaerts. 

Directeur Bongaerts benadrukt dat het niet anders kon na een bijzonder moeilijk jaar waarbij de verliezen opliepen tot bijna drie miljoen euro. "We konden niet nog eens zo een jaar aan" Het verlies ligt bij drie oorzaken. "Door de economische onzekerheid en de wereldwijde toeleveringsproblemen hebben heel wat klanten bij ons hun orders uitgesteld. Dat heeft ons dit jaar één miljoen euro omzet gekost. Daarnaast betekende de automatische loonindexering een extra uitgave van drie miljoen euro die maar gedeeltelijk gecompenseerd wordt door de indexering van de subsidies. Tenslotte zijn de energiekosten in onze 9 vestigingen met ongeveer 1 miljoen extra gestegen, en dat ondanks de vele duurzaamheidsinvesteringen."

Volgend jaar break even

"En dat alles maakt dat we voor dit jaar met dat zware operationeel verlies van drie miljoen zitten. En om een herhaling te voorkomen en volgend jaar break even te kunnen draaien, moesten we naast alle andere besparingen 15 mensen laten afvloeien," zegt Johan Bongaerts.

Johan Bongaerts benadrukt dat de ontslagen personeelsleden uit het middenkader en directie komen, 8 uit de centrale diensten in Diepenbeek en 7 uit de omkadering van de productiesites. "Er verdwijnen geen maatwerkers. Het is onze core-business dat we maatwerkers - mensen die op de reguliere arbeidsmarkt moeilijk of niet aan de bak komen - tewerkstellen, ontwikkelen en begeleiden, daar blijven we ook trouw aan. We raken ook niet aan hun lonen of pensioenplannen."

Bewel telt ongeveer 1900 maatwerkers in zijn 9 vestigingen in Limburg, zowat 400 daarvan werken bij bedrijven die klant zijn.

Meest gelezen