AFP or licensors

Na versoepeling covidbeleid: Chinezen brengen eerbetoon aan overleden oogarts die als een van de eersten waarschuwde voor coronavirus

Daags na de grondige versoepelingen in het Chinese covidbeleid, brengen heel wat mensen hulde aan de overleden dokter Li Wenliang, een van de eerste klokkenluiders die eind 2019 al waarschuwde voor het coronavirus. De oogarts werd destijds door de Chinese regering bestempeld als leugenaar en stierf zelf in 2020 aan corona. Via sociale media prijzen honderden Chinezen vandaag zijn moed, ze delen ook verhalen over de moeilijke lockdownperiode die ze hebben meegemaakt.

Li Wenliang, een oogarts uit Wuhan, deelde in december 2019 zijn bezorgdheden over de opkomst van een nieuwe ziekte "die enorm op SARS leek". Hij vertelde zijn collega's dat verschillende mensen ziek waren geworden na een bezoek aan een markt en in het ziekenhuis waar hij werkte in quarantaine waren geplaatst. Hij raadde hen aan om beschermende kledij te dragen om besmetting te vermijden.

De waarschuwing van de oogarts werd via sociale media massaal gedeeld en Li werd opgepakt door de politie, die hem beschuldigde van het verspreiden van "geruchten". Hij werd wel weer vrijgelaten onder voorwaarden (het tekenen van een document waarin hij toegaf leugens te hebben verteld die de openbare orde verstoorden).

Kort na zijn arrestatie raakte de dokter zelf besmet met Covid-19. Hij overleed aan de gevolgen van de ziekte, wat een golf van woede veroorzaakte in het land. Veel Chinezen waren boos voor de manier waarop de oogarts was aangepakt. Het was voor hen een schoolvoorbeeld van het gebrek aan openheid en vrije meningsuiting in China. Ze eisten excuses vanuit de Chinese overheid en die kwamen er uiteindelijk ook.

Eerbetoon

Vandaag, bijna drie jaar na zijn dood, is de herinnering aan Li Wenliang opnieuw springlevend. Na weken van protest tegen het zogenoemde zerocovidbeleid in China, kondigde de overheid gisteren grondige versoepelingen van de coronamaatregelen aan. 

Sinds die bekendmaking wordt het profiel van Li op het Chinese sociale netwerk Weibo - net als bij zijn dood - overspoeld met huldeberichten. "Je bent onbewust een held en een martelaar geworden", schrijft een van de mensen die de moed van de oogarts prijzen. 

Er zijn ook mensen die hun ongerustheid uiten over wat komen zal, nu de strenge covidregels grotendeels wegvallen. "Ben jij nu ook teleurgesteld?", vraagt iemand zich af. Maar het merendeel van de mensen deelt frustraties over de strenge lockdownperiode die China heeft gekend en is vooral blij dat die periode afgelopen is: "Het is voorbij, eindelijk is de lente aangebroken", luidt een van de berichten. 

Meest gelezen