Opgehangen voor "vijandschap tegen God": eerste Iraanse betoger geëxecuteerd

Iran heeft een 23-jarige man opgehangen die was opgepakt tijdens de protesten van de voorbije maanden tegen het regime. Dat meldt het Iraanse staatsagentschap Tasnim. Volgens de rechter was de man schuldig aan "vijandschap tegen God". Het is de eerste betoger die geëxecuteerd is. 

De geëxecuteerde man, Mohsen Shekari (23), werd er concreet van beschuldigd een relschopper te zijn. Hij zou een soldaat van de paramilitaire Basijtroepen hebben verwond met een mes en een straat in de hoofdstad Teheran hebben geblokkeerd. Dat zou van hem een "vijand van God" hebben gemaakt. Het Iraanse staatsagentschap Tasnim meldt dat hij geëxecuteerd is door ophanging. Het gaf geen verdere details over Shekari.

Hij zou daarmee de eerste Iraniër zijn die geëxecuteerd is na deelname aan de protesten. Mensenrechtenorganisaties zijn kritisch. Volgens hen kreeg Shekari geen eerlijk maar een schijnproces. Volgens de Noorse organisatie Iran Human Rights zullen er dagelijks executies plaatsvinden, tenzij er "snelle internationale consequenties zullen zijn". 

BEKIJK - Worden mensen in Iran bang van de daden van het regime? De Nederlands-Iraanse Sanaz Sadegh geeft uitleg:

Videospeler inladen...

Hoe zijn de protesten in Iran ontstaan? 

Al bijna drie maanden komen mensen massaal op straat voor meer mensenrechten. De aanleiding was de dood van de 22-jarige  Koerdische Mahsa Amini. Ze werd opgepakt door de moraalpolitie omdat ze haar hoofddoek niet correct gedragen zou hebben. Op camerabeelden is te zien hoe ze hardhandig aangepakt wordt en haar bewustzijn verliest. De protesten zijn nog steeds erg actief en zullen waarschijnlijk niet minderen door de executie. Volgens de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vielen er al meer dan 400 doden. Volgens de Verenigde Naties zijn ongeveer 14.000 betogers opgepakt.

BEKIJK - Betogers roepen "Dood aan de dictator" in de hoofdstad van Iran:

BEKIJK - Ging het regime niet net de zedenpolitie opdoeken? Buitenlandjournaliste Inge Vrancken analyseert het beleid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen