James Arthur Photography

Kamer verlaagt de partijdotaties met 5,3 procent

De plenaire vergadering van de Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS) dat de dotaties aan de politieke partijen in 2023 en 2024 met 5,32 procent verlaagt. In totaal levert de maatregel 1,98 miljoen euro op. Het wetsvoorstel vertrekt nu naar de Senaat. N-VA en PVDA onthielden zich bij de stemming.

De Kamer zette ook nog het licht op groen voor een ander wetsvoorstel van Tillieux, dat bepaalt dat mandaathouders voortaan ook schulden in hun vermogensaangifte moeten opnemen. Die beslissing volgt op een aanbeveling van de anticorruptiewaakhond van de Raad van Europa.

Die tekst voert ook een aantal technische wijzigingen door. Zo wordt de mandatenlijst niet meer bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad omdat ze altijd te consulteren is op de website van het Rekenhof, en wordt de bewaringstermijn van drie jaar van de papieren mandatenlijsten afgeschaft omdat de papieren aangifte niet meer bestaat.

Meest gelezen