AFP or licensors

Kroatië mag toetreden tot de Schengenzone, Bulgarije en Roemenië moeten wachten

De Europese ministers van Binnenlandse Zaken hebben het licht op groen gezet voor de toetreding van Kroatië tot de Schengenzone. Bulgarije en Roemenië worden voorlopig niet toegelaten tot het gebied.

Met de toetreding van Kroatië groeit de Schengenclub naar 27 leden. Het gebied bestaat momenteel nog uit 22 EU-landen en 4 landen buiten de Europese Unie. Dankzij het Schengenverdrag, dat in 1985 tot stand is gekomen, kunnen inwoners van de EU vrij door het Schengengebied reizen. Binnen de zone zijn de controles aan de binnengrenzen afgeschaft. 

Kroatië hoort er vanaf 1 januari 2023 officieel bij, en treedt diezelfde dag ook toe tot de eurozone. Het zal wellicht nog tot begin april duren vooraleer ook luchthavencontroles zijn aangepast aan de nieuwe werking.

BEKIJK - "Dit zal een grote boost geven aan de Kroatische economie", zegt de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken:

Videospeler inladen...

Verbittering

Bulgarije en Roemenië zijn in 2007 toegetreden tot de Europese Unie en behoren daarmee zes jaar langer tot de club dan Kroatië. Toch is het voor hen voorlopig wachten geblazen: Oostenrijk en Nederland blokkeerden hun toetreding. Duitsland, Frankrijk en ons land waren wel voor de toetreding van alle drie de landen.

"Het lot van Bulgarije en Roemenië wordt uitgesteld gezien twee lidstaten blijven blokkeren, ondanks de objectieve vooruitgang en de positieve analyse van de Commissie", klinkt het bij een EU-diplomaat. "Het voorzitterschap heeft alles geprobeerd om van standpunt te veranderen, maar tevergeefs. Er heerste een zekere verbittering in de zaal - die werd gedeeld door België, dat vandaag liever drie staten tot het Schengengebied had zien toetreden."

Naast Bulgarije en Roemenië zijn enkel Ierland en Cyprus lid van de Europese Unie maar niet van de Schengenzone. Als eilanden bevinden die landen zich wel in een bijzondere situatie.

Meest gelezen