Karlo Goll

Middelkerke gaat exotische marmerkreeften voorlopig niet weghalen uit parkvijver: "Geen overlast"

Middelkerke onderneemt voorlopig geen actie tegen de exotische marmerkreeften die in de parkvijver zitten. Nochtans zijn de beesten een gevaar voor de biodiversiteit. "Waarom moet die ene vreemde soort wel weg, maar de exotische schildpadden niet?", reageert schepen van Milieu Henk Dierendonck (LDD).

De marmerkreeft is amper tien centimeter groot, maar toch kan het een probleem vormen voor de andere beesten en planten in de buurt. Het is dan ook een soort die niet mag verkocht worden in ons land. In de parkvijver van Middelkerke zitten er duizenden, maar hoe ze daar terecht zijn gekomen, is voorlopig een raadsel. 

De kreeft kan zich ook heel snel voortplanten, zonder dat het daar een mannetje voor nodig heeft. De beesten "klonen" zich als het ware. De marmerkreeft kan op die manier in enkele maanden tijd 700 eitjes leggen. "Net daarom is het ook heel moeilijk om die kreeften weg te halen", zegt Dierendonck. 

"Van Natuurpunt kregen wij de vraag om de marmerkreeften te verwijderen uit de parkvijver omdat ze een gevaar vormen voor de biodiversiteit. We zouden de vijver moeten leegtrekken en ook het slib verwijderen, maar dat is een hele klus en het brengt ook een serieus kostenplaatje met zich mee", aldus Dierendonck.

"Meer dan alleen de vijver droogleggen"

"Bovendien verwacht ik niet dat de kous af is door de vijver droog te leggen. We hebben de beestjes ook al opgemerkt op het gras. We zijn ze al tegen gekomen met de scharen omhoog om zich te verdedigen, maar we hebben nog geen incidenten gehad dat ze effectief knijpen. De diertjes zijn ook maar tien centimeter groot, dus voor ons is er echt geen gevaar." 

"Daarnaast begrijp ik niet waarom we de marmerkreeft zouden moeten weghalen uit het park, maar andere exotische dieren wel mogen houden. We hebben ook uitheemse schildpadden en zelfs een Canadese gans. Die beesten zijn aaibaarder en wellicht mogen ze daarom wel blijven. Ik vind dat raar. Ofwel moeten alle exotische soorten weg, ofwel geen enkele", besluit Dierendonck. 

"Als de gemeente niet ingrijpt, zitten ze straks in de polders"

Volgens onderzoeker Geert De Knijf van het Instituur voor Natuur- en Bosonderzoek moet de gemeente wél dringend ingrijpen. "De vrouwelijke kreeften kunnen zich op hun eentje voortplanten en zijn een bedreiging voor alle dieren en planten in de vijver. Bovendien zoeken ze 's nachts andere plekken op. Op die manier kunnen ze in de grachten van de polders terechtkomen. Als de dieren daar terechtkomen, is dat een groot probleem, want dan zulllen ze ook daar het hele ecosysteem vernietigen. Dit is dus niet alleen het probleem van Middelkerke", zegt De Knijf kordaat. Luister hieronder naar het volledige interview met hem.

Meest gelezen