© Vladimir Nenov - creative.belgaimage.be

Nationale Bank beëindigt omwisseling Oekraïense hryvnia: vluchtelingen ruilen bijna 300.000 euro

Oekraïense vluchtelingen hebben in ons land voor bijna 300.000 euro aan Oekraïense cash geld gewisseld. Sinds 1 juni konden ze hun Oekraïense hryvnia-biljetten in ons land omruilen voor euro's bij zowel de Nationale Bank als enkele commerciële banken. Die dienstverlening loopt nu af. Volgens de Centrale Bank van Oekraïne hebben de vluchtelingen voldoende tijd gehad om hun cash te wisselen.  

Uit voorzorg hadden veel Oekraïners in hun land geld afgehaald om daarmee voedsel of andere spullen te kunnen betalen tijdens hun vlucht. Maar dat geld konden ze binnen de Europese Unie amper omruilen tegen euro's. Ons land was na Polen een van de eerste lidstaten die een beperkte hoeveelheid Oekraïense hryvnia’s (10.000 hryvnia per persoon, omgerekend zo'n 250 euro) omwisselde in euro's. Die omwisseling werd mogelijk gemaakt dankzij een overeenkomst tussen onder meer de Nationale Bank van België (NBB) en de National Bank of Ukraine.

"Tussen 1 juni, de startdatum van de regeling, en nu werd het equivalent van 300.000 euro gratis omgewisseld aan de loketten van de NBB en in de filialen van de deelnemende commerciële banken", vertelt Geert Sciot van de Nationale Bank van België. "Vooral in de eerste maanden na de lancering werd er heel wat geld gewisseld. De voorbije maanden ging het slechts om enkele transacties." 

De centrale bank van Oekraïne vindt dat de bezitters van hryvnia’s nu voldoende tijd hebben gehad om ze om te wisselen en heeft besloten om de dienstverlening stop te zetten. 

Meest gelezen