Vanavond speelt Nederland de kwartfinale: hoe beleven bekende Nederlanders die in België wonen het WK voetbal? 

Vanavond om 20 uur staat Nederland op het WK voetbal in de kwartfinale tegenover Argentinië. Daarmee doen ze het alvast beter dan België. In Nederland blijft de Oranjegekte voorlopig uit, maar hoe beleven de Nederlanders in ons land het WK? We belden met drie bekende Nederbelgen: comedian en presentator Jan Jaap van der Wal, zanger en schrijver Rick de Leeuw en cabaretier Bas Birker. 

Onze noorderburen doen het in Qatar een stuk beter dan de Rode Duivels. Ze waren niet alleen groepswinnaar, maar overleefden zelfs de achtste finales. "De Rode Duivels hadden een ploeg die ver kon geraken", zegt televisiepresentator Jan Jaap van der Wal, die in Antwerpen woont. "Nederland heeft die ploeg niet, maar wel een sterke coach. Als Louis van Gaal de coach was van België, had je een heel ander verhaal." 

Desondanks komt de Oranjegekte in Nederland traag op gang. Maar hoe kijken de Nederlanders in België naar dit WK? Zanger en schrijver Rick de Leeuw is alvast kritisch. "Het is heel flets wat ik tot nu toe gelezen heb." Hij kijkt vanwege de corruptie binnen de wereldvoetbalbond FIFA en door de wantoestanden in de aanloop naar dit WK naar geen enkele wedstrijd, maar volgt het wel in de krant. "De ploeg heeft zeer middelmatige wedstrijden met de hakken over de sloot gewonnen." Ook Van der Wal vindt dat de Nederlanders ondanks hun winst "niet het allerleukste voetbal laten zien".

Geen groot volksfeest in België vanavond

Volgens De Leeuw zullen daardoor alvast niet veel Belgische supporters plots voor Nederland supporteren. "Het enthousiasmeert niet voldoende voor de neutrale toeschouwer om voor Nederland te supporteren." Ook Van der Wal ziet vanavond geen groot volksfeest ontstaan in België. "Misschien gaat er ergens in Antwerpen een mensenketting van Nederlanders gevormd worden, maar voorlopig zie ik geen grootse taferelen."

Zijn Nederbelgen dan grotere fans van de Rode Duivels? Van der Wal heeft tot nu voor beide ploegen even hard gesupporterd. Hij denkt alleen niet dat andere Nederlanders hem daarin volgen. "Toen Nederland er niet bij was, was er wel een grote sympathie voor de Rode Duivels, mee dankzij Jan Vertonghen, Toby Alderweireld of Dries Mertens. Die speelden toen in Nederland. Dit jaar is dat, denk ik, wat minder. Ik denk dat zowel voor Nederland als voor België Marokko de tweede ploeg is om voor te supporteren."

De Leeuw heeft altijd "zonder complex voor België gesupporterd". Hij denkt dat Nederlanders wel meer sympathie hebben voor hun zuiderburen. "Ik denk dat het voor een Nederlander veel makkelijker is om over te schakelen. Belgen doen dat moeilijker voor Nederland. Die vinden het fijn als Nederland het niet goed doet. Het is een soort leedvermaak."

"Nederland wordt met elk succes een vrolijker en leuker ploegje"

Voor wie zouden de heren supporteren als België tegenover Nederland staat? Met een Nederlands en Belgisch paspoort is het voor cabaretier Bas Birker alvast geen makkelijke keuze. "Ik heb weinig affiniteit met het Belgische voetbal, maar ook niet zo heel veel met het Nederlandse. Uiteindelijk supporter ik toch altijd een beetje voor Nederland. Dat zit toch in het DNA. Ik ben opgegroeid met het Nederlandse voetbal en het EK 1988." Dat was het jaar dat Nederland het toernooi won. 

Van der Wal kiest niet resoluut voor Oranje. "Ik ben niet zo chauvinistisch. Als beide ploegen in de finale zouden staan, kies ik voor de vrolijkste ploeg. Nederland heeft tot nu toe niet het allerleukste voetbal laten zien, maar bij de Rode Duivels sloeg het chagrijn van Kevin De Bruyne over op de kijker. Nederland wordt met elk succes een vrolijker en leuker ploegje."

De Leeuw heeft altijd met volle overtuiging voor de Rode Duivels gesupporterd, vertelt hij. "Ik woon in het vrolijke Limburgse dorp Heks dat gezegend is met het café Bij Rita. Daar keek ik alle vorige toernooien naar de wedstrijden van België. Daar heb ik zeer goede herinneringen aan." Maar als Nederland speelt, roept het vaderland toch. "Ik heb al mijn hele leven voor Nederland gesupporterd. Dat verandert niet meteen als je een landsgrens oversteekt." 

Meest gelezen