Foto ter illustratie uit film "Patser"

"Patsers" duiken op in Halle en Sint-Pieters-Leeuw: "Fenomeen dat komt overwaaien uit Brussel"  

Het fenomeen van de zogenaamde patsers duikt nu ook op in Halle en Sint-Pieters-Leeuw. Patsers zijn mensen die pronken met onder meer dure wagens en er vaak te snel mee optrekken of luide muziek spelen. "Dat patsergedrag komt overwaaien uit de grootsteden", stelt Mark Crispel, korpschef van de politiezone Zennevallei. 

"We stellen vast dat het zich inderdaad ook in Sint-Pieters-Leeuw en Halle voordoet, bestuurders die snel optrekken of luide muziek spelen", zegt korpschef Mark Crispel. "Het is een fenomeen dat uit grootsteden als Brussel komt overgewaaid. Hier zie je duidelijk de invloedssfeer van een metropool als Brussel op de rand." 

Monitoring met camera's

Tot nu toe concentreerde de lokale politie zich vooral op trouwstoeten waarbij heel wat chauffeurs gevaarlijk gedrag stellen. Ook op ander patsergedrag wil de politie nu strenger gaan controleren. "Volgende week hebben wij een intern overleg om te bekijken hoe we het probleem met onze mobiele en vaste camera's kunnen monitoren en op welke manier we kunnen ingrijpen."

Maar de zone botst intussen wel op een paar praktische problemen. "We hebben momenteel geen materiaal om het geluid van die voertuigen te meten en zo de overlast vast te stellen. We grijpen natuurlijk wel in als we de patsers op heterdaad betrappen", aldus nog de korpschef.

In Brussel wordt het patserprobleem al langer aangepakt. "Voor ons is het een vrij nieuw fenomeen. Hier in de rand strijden we niet met dezelfde wapens als onze collega's in de hoofdstad", zegt Crispel. "Dat geldt op veel vlakken eigenlijk, niet enkel voor het patsergedrag en de verkeersoverlast, maar ook voor de illegale economieën."

Meest gelezen