Premier De Croo over energievoorziening: "Wij steken tandje bij om zekerheid te bieden in onzekere tijden"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt dat er geen enkele reden is om ons zorgen te maken over de energiebevoorrading tijdens de komende winters. Hij heeft hierover een hele reeks kritische vragen beantwoord in de Kamer. Vooral bij de oppositie heerst ongerustheid over de onderhandelingen met elektriciteitsproducent Engie over het langer openhouden van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Maar ook een nieuw rapport van netbeheerder Elia over de bevoorradingszekerheid voor de winter '24-'25 en '25-'26 heeft tot bijkomende onzekerheid geleid. 

Gisteravond kwamen de topministers van de federale regering bijeen om het nog maar eens te hebben over onze bevoorradingszekerheid. Daarnaast is er een nieuw rapport van netbeheerder Elia dat het onder meer heeft over mogelijke bevoorradingsproblemen in de winters '24-'25 en '25-'26. Er zijn geen beslissingen genomen, en dat doet de spanning over het energiedossier andermaal toenemen. Dat bleek vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Hoe lang gaan jullie de bevolking nog voor de zot houden?

Kamerlid Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk)

"U bent aan het pokeren, want van de energietransitie dachten jullie dat dit met een vingerknip geregeld zou worden en dat het buitenland wel zou bijspringen", vindt Kamerlid Reccino Van Lommel (VB). "Hoe lang gaan jullie de bevolking nog voor de zot houden?", vraagt Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk) zich af. "Deze regering slaagt er telkens opnieuw in - met minister Van der Straeten op kop - om de beslissingen voor zich uit te duwen, eigenlijk om een kerninstap bijna onmogelijk te maken", vindt Bert Wollants (N-VA).

Meerderheidspartij MR, die zoals bekend voorstander is van het langer openhouden van alle kerncentrales, dringt erop aan om de nucleaire optie niet zomaar af te schrijven. Al klinkt vragensteller Benoît Piedboeuf opvallend gematigder dan zijn collega Marie-Christine Marghem tijdens eerdere plenaire vergaderingen.

Na het getoeter misschien toch even de feiten

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Premier De Croo laat zich niet van de wijs brengen. "Na het getoeter misschien toch even de feiten", antwoordt hij. "In ons land zal de verwarming of het licht niet uit gaan." De Croo verwijst naar landen zoals Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, waar de overheid zich buigt over mogelijke afschakelplannen voor deze winter. In ons land worden voor deze winter geen bevoorradingsproblemen verwacht.

"In sommige landen is men vandaag bezig met hoe raken ze de winter door. In ons land is zijn we drie winters vooruit aan het kijken", zegt de premier. "Anderen zijn bezig met een afschakelplan, wij schakelen een tand bij om zeker te zijn dat we in onzekere tijden zekerheid kunnen bieden."

Daarnaast zijn er de nog altijd lopende onderhandelingen met producent Engie over het langer open houden van de reactoren Doel 4 en Tihange 3. "Het blijft de bedoeling om vóór het einde van het jaar bindende afspraken te maken", bevestigt de premier.

BEKIJK - Premier Alexander De Croo (Open VLD) dient de oppositie in de Kamer van antwoord.

Videospeler inladen...

Wat voor mij belangrijk is, is dat we alle pistes open houden

Vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V)

Desondanks heerst binnen de meerderheid enig ongenoegen over de suggestie van Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout om Doel 4 en Tihange 3 de komende 2 jaar alleen in de winter te laten draaien: op kernbrandstof besparen om twee moeilijke winters te overbruggen, met andere woorden.

Vooral bij CD&V blijkt daar enige ergernis over te bestaan. "Wat voor mij belangrijk is, is dat we alle pistes open houden", zegt vicepremier Vincent Van Peterghem (CD&V) daarover in "Villa Politica". "Dat we dus niet alleen kijken naar Doel 4 en Tihange 3, maar dat we ook de andere kerncentrales in de mix kunnen houden, en dat we bijvoorbeeld de kerncentrales die gesloten moeten worden (Doel 1 en 2 en Tihange 1) eventueel ook nog met een paar jaar verlengd worden om voor die capaciteit te zorgen."

BEKIJK - Vicepremier wil de kerncentrales nog niet definitief afschrijven, zegt hij aan "Villa Politica".

Videospeler inladen...

Alles wordt bekeken, want we nemen geen risico's met de bevoorradingszekerheid

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) stelt CD&V gerust, maar erkent dat rekening wordt gehouden met twee moeilijke winters. "Daarvoor gaan we nu aan de slag, om te bekijken welke de mogelijke pistes zijn, en daarbij wordt niets uitgesloten", verzekert ze. "Alles wordt bekeken, want we nemen geen risico's met de bevoorradingszekerheid."

"Het energiebeleid is gesteund op een analyse van het probleem, het ontwikkelen van een oplossing, het implementeren van een oplossing en het checken of je nog goed bezig bent", aldus de minister van Energie.

BEKIJK - Minister Tinne Van der Straeten geeft meer details over het energiebeleid.

Videospeler inladen...

Meest gelezen