De Russische president Poetin ging via videoverbinding in gesprek met de mensenrechtenraad in zijn land.
Sputnik

President Poetin: "Risico op nucleaire oorlog stijgt, maar Rusland is niet gek"

"De dreiging van een nucleaire oorlog is groter geworden, maar Rusland is niet gek. Wij gaan niet als eerste nucleaire wapens inzetten." Dat was de boodschap van de Russische president Vladimir Poetin tijdens een jaarlijkse vergadering van de mensenrechtenraad in Rusland. Daarnaast zei hij dat het conflict met Oekraïne wel eens "een lang proces" zou kunnen zijn.

Gisteren kwam de door Poetin samengestelde mensenrechtenraad in Rusland bijeen voor zijn jaarlijkse vergadering. Het gesprek ging door via videoverbinding, beelden waren ook te zien op televisie. De "speciale militaire operatie" in Oekraïne, zoals Rusland de oorlog noemt, kwam ter sprake. De vrees dat Rusland kernwapens zou inzetten, is sinds de inval in Oekraïne internationaal meermaals opgelaaid.

"De dreiging van een nucleaire oorlog wordt groter, het zou verkeerd zijn om dat te ontkennen", zei Poetin. "Maar wij zijn niet gek. We zijn ons ervan bewust wat kernwapens doen. Onder geen enkele omstandigheid gaan wij als eerste kernwapens inzetten, en gaan wij ook niemand bedreigen met ons nucleaire arsenaal. Wij gaan niet lopen zwaaien met deze wapens als een scheermesje." Hij beklemtoonde dat zijn land alleen maar massavernietigingswapens zou gebruiken als het zelf wordt aangevallen.

De Russische president stelt dat Rusland de meest moderne en geavanceerde nucleaire wapens ter wereld heeft. Hij vergeleek de Russische strategie met die van de Verenigde Staten. "Zij gaan verder dan Rusland door hun nucleaire wapens op ander grondgebied te positioneren. Zij doen dat in Turkije en in een aantal Europese landen", zei hij.

BEKIJK - Poetin over de Russische dreiging met kernwapens:

Videospeler inladen...

Minder nucleaire dreiging

Sinds de inval in Oekraïne nam de vrees toe dat Rusland nucleaire wapens zou inzetten. Poetin zette de kernwapens in een verhoogde staat van paraatheid en voormalig president Dmitri Medvedev, nu adjunct-chef van de veiligheidsraad in Rusland, sprak herhaaldelijk over de mogelijkheid van een nucleaire oorlog. Die dreigende taal is de laatste tijd wel verminderd.

Volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz is Rusland gestopt met dreigen met kernwapens onder internationale druk. Dat zei hij in een interview met Duitse media ter gelegenheid van zijn eerste jaar als bondskanselier. "De oorlog gaat voort met onverminderde brutaliteit, maar een ding is veranderd. Rusland is gestopt met nucleaire dreigementen. In een reactie op de internationale gemeenschap die een duidelijke rode lijn aangegeven heeft." Scholz wees op verklaringen van de Chinese president Xi Jinping en van de G20. Voor Scholz is de dreiging van een nucleaire escalatie voorlopig geweken.

Poetin: "Een lang proces"

De Russische president vertelde aan de mensenrechtenraad ook dat het militaire conflict in Oekraïne wel eens "een lang proces" kan zijn. Daarmee lijkt hij toe te geven dat zijn plan om de overwinning op te eisen binnen de tien dagen na de inval te claimen, is mislukt.

Volgens hem heeft Rusland al wel "significante" resultaten geboekt. Poetin noemde de vier regio's in het oosten van Oekraïne die Rusland heeft ingelijfd na illegale schijnreferenda eerder dit jaar. Hij pochte dat door die annexaties de Zee van Azov nu een "interne zee" van Rusland is. En dat was volgens hem een streefdoel van de Russische tsaar Peter De Grote. Poetin heeft zich al meermaals vergeleken met de Russische machtshebber uit de 17e en 18e eeuw.

Over geen van de vier regio's -Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporozje- heeft Rusland overigens de volledige controle. Rusland boekt voornamelijk militaire verliezen, vorige maand nog moesten Russische troepen noodgedwongen de stad Cherson verlaten.

Poetin zei nog dat er voorlopig geen nieuwe mobilisatie komt. Van de 300.000 reservisten die in september en oktober zijn opgeroepen zou ongeveer de helft zijn ingezet in Oekraïne. 77.000 van hen zouden zijn ondergebracht in gevechtseenheden. De rest zou nog worden getraind. Gezien de cijfers heeft het volgens Poetin geen zin om te praten over een nieuwe mobilisatie.

Mensenrechtenraad

Op de Russische mensenrechtenraad was -niet verwonderlijk- geen kritiek te horen. In de aanloop naar de vergadering waren 10 leden die hun twijfels over de oorlog in Oekraïne hadden uitgedrukt, uit de raad gezet. Ze werden vervangen door voorstanders van de oorlog. Ook de gespreksonderwerpen die besproken mochten worden, zouden volgens onafhankelijke Russische media sterk gecontroleerd zijn.

Meest gelezen