Hoe opvangcrisis in Brussel aanpakken? "Fedasil gevraagd alle jongeren op te vangen, ook bij twijfel over leeftijd"

Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) wil voortaan alle jonge vluchtelingen die in Brussel op straat slapen onderdak bieden, ook bij twijfel over de leeftijd. Volgens Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is daar plek genoeg voor, maar niet voldoende personeel. "We moeten de criteria voor aanwerving versoepelen."

De winter staat voor de deur, de temperatuur zakt. Terwijl in Brussel de jaarlijkse kerstmarkt plaatsvindt, slapen er enkele straten verderop nog steeds honderden asielzoekers in de vrieskou onder de blote sterrenhemel. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) verzekert dat ze al heel wat bergen heeft verzet om extra opvangplaatsen te voorzien. "Met 33.000 plaatsen heeft België nog nooit zo'n omvangrijk opvangnetwerk gekend. En ook afgelopen maand zijn er duizend opvangplaatsen bijgekomen", zegt de Moor in "De afspraak". 

BEKIJK - Staatssecretaris de Moor wil voortaan ook onderdak geven aan jongeren waarbij twijfel is over de leeftijd:

Videospeler inladen...

Er zijn veel lege gebouwen in Brussel, er is voldoende plek voor opvang. Enkel de personeelsbezetting is een probleem

Brussels burgemeester Philippe Close (PS)

Hulp uit onverwachte hoek

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) trad de staatssecretaris in "De afspraak" tegemoet. In zijn kielzog volgen de overige Brusselse gemeenten, verzekert Close. "Ik ben hier niet om tevreden of boos te zijn over het beleid van de federale regering. Ik ben hier om naar oplossingen te zoeken." 

Die oplossing zoekt hij vooral in het openstellen van Brusselse leegstaande gebouwen voor asielzoekers. "Er zijn veel lege gebouwen in Brussel, enkel de personeelsbezetting is een probleem."

"Het is mensonwaardig wat in Brussel gebeurt. We hebben met de Brusselse gemeenten een gezamenlijke verklaring afgelegd en nemen het engagement op om de federale regering bij te staan. Zo zullen we de personeelsdiensten van de gemeenten inschakelen om Fedasil te helpen personeel te zoeken."

BEKIJK - "We moeten de aanwervingscriteria versoepelen. Iedereen zoekt naar verpleegsters en sociale assistenten, maar té weinig mensen hebben die opleiding genoten", aldus Close:

Videospeler inladen...

Personeel zoeken

Om dat tot een goed einde te brengen moeten volgens Close wél eerst de aanwervingscriteria voor het personeel in die noodopvangcentra heel wat soepeler worden. 

"Het grote probleem is het personeelstekort. We moeten de aanwervingscriteria versoepelen. Iedereen zoekt naar verpleegkundigen en sociale assistenten, maar té weinig mensen hebben die opleiding genoten", vraagt Close. "Ik nodig iedereen uit om te solliciteren voor een waardevolle job in de opvangcentra", antwoordt de Moor.

We moeten de aanwervingscriteria versoepelen. Iedereen zoekt naar verpleegsters en sociale assistenten, maar té weinig mensen hebben die opleiding genoten

Brussels burgemeester Philippe Close (PS)

De Moor en Close vinden elkaar in "De afspraak". "We zijn in crisis, we moeten solidair zijn", zegt Close. "De negentien Brusselse burgemeesters hebben hun hulp aangeboden. Ik vind dat een positieve boodschap in deze crisis." 

Of er licht is aan het einde van de tunnel, durft De Moor nog niet zeggen. Ze belooft wél dat voortaan alle jonge asielzoekers onderdak krijgen, ook diegenen waarover twijfel over de leeftijd bestaat. "We moeten iedereen opvangen, niet alleen de meest kwetsbaren. Ik heb Fedasil gevraagd zoveel mogelijk jongeren op te vangen, ook mensen waarbij leeftijdstwijfel bestaat."

BEKIJK - "We zijn in crisis, we moeten solidair zijn", het gesprek over de opvangcrisis in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen