Radio2

Turnhout wil aantal fietsstraten verdrievoudigen: "Ambitie waarmaken om fietsstad te zijn"

Het stadsbestuur van Turnhout wil vanaf de lente 46 nieuwe fietsstraten aanleggen. De uitbreiding betekent een verdrievoudiging van het aantal fietsstraten. Dat schrijft Gazet van Antwerpen en het stadsbestuur bevestigt het nieuws aan onze redactie. De extra fietsstraten komen bijvoorbeeld in de schoolomgevingen en ook het stadshart wordt een fietszone.

"Wij hebben op dit ogenblik 19 fietsstraten in Turnhout, goed voor zo'n 5 kilometer", vertelt schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen). "Ze vormen momenteel een onsamenhangend geheel en we willen de straten beter met elkaar verbinden. We gaan dan naar 65 fietsstraten, goed voor 17 kilometer."

De fietsstraten zijn nu een onsamenhangend geheel en we willen ze beter met elkaar verbinden

schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen)

Deze keuze vloeit voort uit het stadsregionale mobiliteitsplan en het bestuursakkoord van de stad. "Het mobiliteitsplan wil het aantal fietsverplaatsingen in de stadsregio verdubbelen, en in ons bestuursakkoord staat de ambitie om een fietsstad te zijn en een samenhangend netwerk van fietsstraten uit te bouwen", zegt Boogers. "Concreet kiezen we bijvoorbeeld voor fietsstraten in de schoolomgevingen, en ook van het stadshart willen we een fietszone maken."

Niet tegen de auto

"We willen onderstrepen dat we voor de fietsers kiezen, maar niet tegen de autobestuurders zijn", zegt Boogers. "Het volledige centrum en de parkings blijven bereikbaar. De auto's zullen alleen wel achter de fietsers moeten blijven en er geldt een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur."

De beslissing over de fietsstraten is al genomen binnen de Turnhoutse meerderheid, de gemeenteraad moet het nog goedkeuren. De aanleg van de fietsstraten zal dan in de lente van 2023 starten en afgerond zijn op het einde van dat jaar.

Meest gelezen