Comfortabele slaapkamers op het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco.

Twitter-baas Elon Musk laat "slaapkamers" inrichten in het hoofdkantoor van Twitter

Op het hoofdkantoor van de socialenetwerksite Twitter in San Francisco zijn enkele ruimtes omgetoverd tot slaapkamers. Enkele anonieme medewerkers speelden foto's door aan het Amerikaanse zakenblad Forbes. Eigenaar Elon Musk geeft geen commentaar over wat daarvan de bedoeling is, maar werknemers lijken not amused. Kort na de overname van Twitter zei Musk dat wie voor Twitter wil werken "extreem hardcore" moet zijn en lange dagen moet kloppen. De stad San Francisco is intussen met een onderzoek gestart.

Eind oktober nam miljardair en ondernemer Elon Musk na een lang welles-nietesspelletje de socialenetwerksite Twitter over. Sindsdien is het nog maar zelden stil geweest rond het platform. Enkele dagen na de overname kreeg de helft van de 7.500 werknemers via mail te horen dat ze niet meer hoefden terug te komen. Een beslissing waar Musk al een paar dagen later op terugkwam. Er was de heisa rond het betalende blauwe vinkje. En Musk liet Twitteraars stemmen of de voormalige president Donald Trump en rapper Ye (Kanye West) mochten terugkeren op Twitter, nadat ze daar eerder waren verbannen. Het antwoord was ja (West is intussen alweer verbannen na antisemitische uitspraken, red).

En nu zijn er de "slaapkamers" in het hoofdkwartier van Twitter in San Francisco, waar het Amerikaanse zakenblad Forbes maandag mee uitpakte. Werknemers die na het weekend nietsvermoedend naar kantoor kwamen, zagen hoe enkele kleine ruimtes uitgerust waren met "onopgemaakte matrassen, saaie gordijnen en gigantische beeldschermen". Een van de kamers "had zelfs een plant". Forbes kreeg enkele foto's doorgespeeld van een ruimte met een oranje tapijt, een tweepersoonsbed en een nachtkastje. Naast het bed staan twee comfortabele bureaustoelen, "wat smeekt om een gezellige samenwerking op de werkvloer", schrijft Forbes.

Forbes kreeg zijn informatie van anonieme bronnen. Er zouden vier tot acht van zulke slaapruimtes zijn, werknemers zouden geen mededeling of extra uitleg gekregen hebben over wat de bedoeling precies is. Een van de anonieme bronnen vermoedt dat ze bestemd zijn voor "hardcore" werknemers om te kunnen blijven overnachten op kantoor. Een woord dat niet toevallig gekozen is.

"Hardcore"

Twee weken na de overname schreef Elon Musk een mail aan het personeel waarin hij eiste dat ze lange dagen kloppen als ze nog voor Twitter willen werken. "Als we vooruit willen gaan en een baanbrekend Twitter 2.0 willen bouwen en willen slagen in deze steeds competitievere wereld, zullen we extreem hardcore moeten zijn", klonk het. Werknemers zouden "lange uren aan hoge intensiteit" moeten werken. Thuiswerk is ook afgeschaft.

Slaapkamers installeren in het hoofdkantoor van Twitter lijkt in dat licht op een bepaalde manier nog "logisch", "omdat werknemers nu al tot 's avonds laat blijven doorwerken", zegt een anonieme medewerker aan Forbes. Eerder verschenen al foto's van dekentjes op sofa's, of mensen die een slaapzak meegenomen hadden. De slaapkamers lijken dan nog een verbetering. Maar anderen hebben er geen goed woord voor over. "Het is geen goed signaal. Het is nog maar eens een onuitgesproken teken van minachting. Er is geen discussie. Gewoon, die bedden stonden daar ineens", zegt een andere bron.

Musk tweette na de overname van Twitter dat hij op het hoofdkwartier zou werken en slapen "tot de organisatie gefikst is". Die tweet werd later verwijderd. Hij heeft naar eigen zeggen ook al geslapen op het hoofdkantoor van zijn automerk Tesla in Freemont.

Forbes probeerde contact op te nemen met Musk en met de communicatie-afdeling van Twitter voor een reactie, maar niemand gaf thuis.

Inspecties

De stad San Francisco is intussen met een onderzoek gestart naar de vermeende slaapkamers in het hoofdkwartier van Twitter, nadat er klachten waren binnengekomen. Heel binnenkort zal het gebouw inspectie over de vloer krijgen. "We moeten er zeker van zijn dat het gebouw gebruikt wordt zoals het bedoeld is", zegt Patrick Hannan, woordvoerder van het bevoegde departement.

"Er zijn andere codes voor residentiële gebouwen, ook voor gebouwen die worden gebruikt voor kortverblijf. Die codes zorgen ervoor dat mensen de ruimtes veilig gebruiken. Iedereen in San Francisco verdient een veilige plek om te leven, werken, spelen en slapen. Niemand staat boven de wet."

Op Twitter -waar anders- trekt Elon Musk van leer tegen burgemeester London Breed. "Dus de stad viseert bedrijven die voorzien in bedden voor vermoeide werknemers, in plaats van ervoor te zorgen dat kinderen niet in contact komen met (de drug, red) fentanyl", schrijft hij. "Waar liggen jullie prioriteiten?"

Meest gelezen