Website moet inwoners van Borgloon en Tongeren betrekken bij fusieplannen

Tongeren en Borgloon lanceren een gemeenschappelijke website over hun fusieplannen. Op www.fusietongerenborgloon.be kunnen de inwoners terecht voor informatie over de vorderingen. Binnenkort volgen er ook een online en fysieke bevragingen.

Vorig jaar maakten Tongeren en Borgloon bekend dat ze willen fuseren. En nu de voorbereidingen concreter worden, bundelen de stadsbesturen de informatie op de gezamenlijke website: www.fusietongerenborgloon.be. Inwoners kunnen er informatie vinden over het nut van de fusie, de vooruitgang van de voorbereidingen en antwoorden op veel gestelde vragen. Op de website komt er binnenkort ook een platform waarop mensen vragen kunnen stellen of voorstellen doen. 

Bevraging

"Na de principiële beslissing hebben we voornamelijk achter de schermen geschreven aan ons fusieverhaal en sinds kort zijn we gestart met ook onze inwoners actief te betrekken", legt burgemeester Jo Feytons (Open Vld-Stroop) van Borgloon uit. "Begin november hebben we de eerste stap gezet met twee infomomenten. De lancering van onze website breidt hier een vervolg aan. Het platform is er niet alleen om te informeren, maar ook om te participeren. Zo zullen we via deze weg bijvoorbeeld bevragingen organiseren. We vinden het namelijk essentieel om het fusietraject vorm te geven volgens de noden en wensen van onze inwoners." 

"We willen een maximale wisselwerking tot stand brengen tussen de besturen en de bevolking, en daar zetten we met dit platform op in", vult burgemeester Patrick Dewael (Open Vld) van Tongeren aan. "We zijn benieuwd naar de mening van onze inwoners over de fusie en naar de bijhorende kansen en aandachtspunten die zij zien. Uiteraard focussen we niet alleen op online-participatie. Er zullen ook nieuwe fysieke momenten volgen, zoals themacafés, waar we in gesprek gaan met onze inwoners." Die themacafés zullen in de loop van februari en maart georganiseerd worden.

Personeel wordt een van de grootste uitdagingen

Jo Feytons, burgemeester Borgloon

Eind 2023 moeten Tongeren en Borgloon definitief beslissen of ze doorgaan met de fusie. De fusie zou dan op 1 januari 2025 effectief ingaan. De nieuwe stad zal dan ruim 42.000 inwoners tellen. "Personeel wordt een van de grootste uitdagingen in de fusiebesprekingen", vindt de burgemeester van Borgloon. "We zijn het kleine broertje in het hele verhaal. Maar wij hebben ook goed en gemotiveerd personeel. Het kan niet de bedoeling zijn dan onze medewerkers allemaal onderaan het nieuwe organigram zullen belanden."

Over de nieuwe naam is nog geen beslissing genomen, houdt Feytons vol. "Ik denk dat we het zullen houden op Tongeren-Borgloon of Borgloon-Tongeren, net zoals we nu ook al Houthalen-Helchteren en vroeger Meeuwen-Gruitrode kennen. Maar mensen mogen nog altijd andere namen doorgeven, dus wie weet komt er toch nog een hele mooie uit de bus."

Meest gelezen