Voetbalveld in Lanaken omgetoverd tot voedselbos door 270 helpende kinderen 

270 kinderen van 3 basisscholen uit Lanaken zijn begonnen met het aanplanten van een voedselbos. De gemeente Lanaken en Toerisme vzw doen een beroep op scholen en inwoners om vandaag en morgen bijna 4.300 bomen en struiken aan te planten.

Bij het domein van Pietersheim in Lanaken hebben 270 kinderen van drie lagere scholen de eerste bomen van het voedselbos geplant. Vandaag en morgen zullen er in het totaal 4.284 bomen en struiken worden aangeplant. "Het bos zal eigenlijk pas volwassen zijn over 20 jaar, maar voor die tijd kunnen wel al kleinere plantjes groeien" vertelt schepen Christel Gorissen (Vooruit-Groen). "Denk aan noten, bramen en bessen." 

Het voedselbos wordt aangeplant op de plaats waar vroeger de voetbalvelden van Lanaken VV waren. Het is niet de bedoeling dat het voedselbos commercieel wordt uitgebaat. De mensen die het bos onderhouden en de scholen zullen gebruik kunnen maken van de oogst.

"Het bos is natuurlijk te groot om het door de kinderen te laten onderhouden. Maar ik denk wel dat het belangrijk is dat de kinderen regelmatig komen kijken, want dan kunnen ze ontdekken dat door zelf iets aan te planten je eigenlijk een nieuwe wereld schept voor dieren, kevertjes, vlinders, bijen..."

Eigenzinnig bos

Op het plan staat ook een "eigenzinnig bos" aangeduid. "Dat is een heel klein plekje waar we de natuur zelf haar weg laten zoeken", zegt schepen Gorissen. "Daar gaan we dus niks planten of zaaien. Na 20 jaar kunnen we dan ontdekken wat dat geworden is."

"Er is ook een paardenwei waar notenbomen zullen komen. De paarden van de kinderboerderij zullen daar kunnen overwinteren", zegt Jolein Martens (Open VLD), schepen van Toerisme.

Morgen opnieuw planten met mama en papa

Terwijl de schepenen en de journalisten staan te praten komt Lasse Veugen, een leerling van het vijfde leerjaar van juffrouw Lindsey, vragen wanneer hij opnieuw bomen kan komen planten. Hij heeft de smaak duidelijk te pakken: "Als mijn mama en papa tijd hebben, wil ik morgen opnieuw komen meehelpen. Door te planten kan je zorgen voor de natuur. Ik vind dat gewoon heel leuk. Ik ben ook graag in de natuur", vertelt Lasse, waarna hij terug naar school vertrekt.  

Juffrouw Lindsey en Lasse Veugen

Ook de andere kinderen zijn enthousiast. "Het is een leuke activiteit om met vrienden te doen", zegt Jesper Bollen van het zesde leerjaar. "De bomen geven zuurstof aan ons", weet Louay Zerrar van het vijfde leerjaar. "Ik vind het belangrijk dat we veel bomen hebben in België voor betere lucht."

Jesper Bollen en Louay Zerrar

Inwoners die morgen graag willen meehelpen bij de aanplanting van het voedselbos en de inrichting van het terrein, kunnen zich van 10 uur tot 15 uur aanmelden.

Meest gelezen