Archiefbeeld
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Secretaris-generaal Guterres wil onderzoek naar duizenden illegale abortussen in Nigeria

In het West-Afrikaanse land Nigeria is bij minstens tienduizend vrouwen en meisjes gedwongen abortus gepleegd. Dat blijkt uit een onderzoek van het internationaal persagentschap Reuters. Het gaat om een geheim abortusprogramma van het Nigeriaanse leger. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft nu gevraagd om de meldingen van abortus te onderzoeken. 

Fati is een Nigeriaanse vrouw. Ze woont in het noordoosten van Nigeria, een regio waar de Islamitische terreurgroep Boko Haram actief is en duizenden meisjes en jonge vrouwen ontvoerd heeft. Op een dag omsingelden Nigeriaanse soldaten haar dorp dat bezet werd door de Islamitische terreurorganisatie. "Jarenlang was ik gedwongen getrouwd met de indringers", vertelt ze aan Reuters. "Ik werd geslagen en herhaaldelijk verkracht." 

Later bleek Fati zwanger. Met de komst van de Nigeriaanse soldaten hoopte ze op de langverwachte verlossing. "Ik was de soldaten erg dankbaar", dacht ze. Maar niets bleek minder waar. Ongeveer een week later lag Fati op een dun matje in een verduisterde kamer. Verschillende mannen in uniform kwamen binnen en gaven haar geheimzinnige prikken en medicatie.

Illegaal abortusprogramma

Na enkele uren voelde ze een brandende pijn in haar onderbuik en begon ze te bloeden. Toen begreep ze dat de soldaten haar geaborteerd hadden, zonder dat ze daarvoor haar toestemming hadden gevraagd. "Als je dit tegen iemand zegt, zal je hard geslagen worden", klonk het bij de soldaten.

Wat is er aan de hand in Nigeria?

In het noordoosten van Nigeria woedt al 13 jaar een hevige strijd tussen het regeringsleger en de Islamitische extremisten van Boko Haram. Zeker 300.000 mensen lieten al het leven sinds het begin van het conflict. Sommigen kwamen om bij aanslagen, maar het merendeel stierf aan de gevolgen van ondervoeding en ziekte. Volgens de Verenigde Naties is de situatie in het land één van de zwaarste humanitaire crisissen van het moment. Boko Haram staat bekend om het ontvoeren van schoolmeisjes.

Fati is zeker niet de enige Nigeriaanse vrouw die op deze manier haar kind verloor. Sinds 2013 heeft het leger er een geheim abortusprogramma opgericht dat systematisch illegale abortussen uitvoert. Zeker 10.000 zwangerschappen werden op deze manier beëindigd, vaak bij vrouwen die door militanten van de Islamistische terreurorganisatie Boko Haram seksueel misbruikt werden. De abortussen werden meestal uitgevoerd zonder de toestemming van de vrouwen, die soms al maanden zwanger waren. Zelfs bij kinderen van 12 jaar oud werden abortussen uitgevoerd.

"Niet in Nigeria"

Het illegale abortusprogramma van het leger is ontstaan vanuit het geloof dat de kinderen van de jihadisten, door het bloed dat door hun aderen stroomt, gedoemd zijn om op een dag de wapens op te nemen tegen het Nigeriaanse samenleving en de overheid. Toch wordt het bestaan van het programma nog steeds ontkend door het leger. 

"Niet in Nigeria", zei de generaal-majoor van het Nigeriaanse leger Christopher Musa. Hij staat aan het hoofd van de militaire eenheid die strijdt tegen de Islamitische terroristische groepering. "Iedereen respecteert het leven. We respecteren onze families. We respecteren vrouwen en kinderen. We respecteren elk leven wezen", klonk het. 

Toch blijkt uit het onderzoek van Reuters het tegenovergestelde. Ze spraken met gezondheidsmedewerkers, tientallen vrouwen en meisjes, Nigeriaanse overheidsmedewerkers, ... Allen bevestigen ze hetzelfde verhaal. Het abortusprogramma bestaat wel degelijk en duizenden vrouwen zijn er het slachtoffer van. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres heeft nu opgeroepen om een onderzoek te starten naar de illegale praktijken. 

Meest gelezen