ROBIN UTRECHT

Binnenkort om de vijf jaar HPV-test voor vrouwen tussen 30 en 64 jaar

De ministers van Volksgezondheid zijn het in de interministeriële conferentie eens geraakt over een nieuwe baarmoederhalsscreening. Vrouwen tussen 30 en 64 jaar zullen binnenkort om de vijf jaar een HPV-test kunnen laten afnemen, in plaats van een klassiek uitstrijkje om de drie jaar. Dat meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

Tot nog toe werden vrouwen tussen 25 en 64 om de drie jaar uitgenodigd voor een gratis cytologisch onderzoek, het zogenaamde 'uitstrijkje', om te screenen op baarmoederhalskanker. Experts pleiten er echter al langer voor om dat onderzoek voor vrouwen boven de 30 jaar te vervangen door een HPV-test, die het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt opspoort.

De ministers van Volksgezondheid hebben daar nu een akkoord over bereikt, meldt Vandenbroucke. Vrouwen tussen 30 de 64 jaar zullen voortaan om de vijf jaar uitgenodigd worden voor een HPV-test. Is die positief, dan volgt nog een klassiek uitstrijkje. De federale overheid voorziet daar 40 miljoen euro voor.

Minister Vandenbroucke wijst erop dat het nu aan de deelstaten is om ervoor te zorgen dat meer vrouwen zich effectief laten screenen. Zij zijn immers bevoegd voor preventieve gezondheidszorg. In Vlaanderen laat bijna 40 procent van de vrouwen nooit een uitstrijkje nemen, ook niet na een uitnodiging. In Brussel en Wallonië ligt dat cijfer boven de 50 procent. Vanaf 2025 kunnen de deelstaten ook zelfafnametesten organiseren, benadrukt Vandenbroucke, gericht op meer kwetsbare jongeren.

Meest gelezen