Radio2

Eerste “totemannen” rollen uit de houtoven in Tienen

In Tienen zijn de eerste “totemannen” uit de houtoven aan het rollen. Dat is een Tiense specialiteit die al jaren door de Koninklijke Bakkersbond met veel passie en volharding wordt gemaakt tijdens het eerste weekend van de kerstmarkt in Tienen.

Op het Torekesplein in Tienen draait de houtoven op volle toeren. Drie dagen en nachten lang worden er totemannen gebakken. Dat is een kerstbrood met rozijnen, in de vorm van een kerstkindje. “Het is een goed rozijnenbrood in een speciale vorm gemaakt, met twee toten, dus twee koppen aan de uiteinden. Daarom dat we in de streek van totemannen spreken”, vertelt bakker Benny.

De geschiedenis van het brood gaat ver terug. “Het zou heidens zijn, en uit geschriften van de zeventiende eeuw blijkt dat er in Tienen verordeningen waren dat er een plaats moest gevrijwaard blijven voor het bakken van kerstbroden”, zegt Benny.

De Tiense totemannen worden al jaren door de Koninklijke Bakkersbond met veel volharding gemaakt tijdens het eerste weekend van de kerstmarkt in Tienen. “We zijn een groep van allemaal bakkers, bakkers geweest uiteraard, anders zouden we nu geen tijd hebben om de show te stelen”, lacht Benny. “Maar we zijn dus met drie ploegen bakkers en onze dames zetten we in de verkoop in. We werken 24 op 24 uur. We zijn gisteren rond 16 uur begonnen en we stoppen pas zondagnamiddag.” 

Het succes van de houtoven is gigantisch geworden en een must voor Tienen tijdens de feestdagen
Bakker Benny

De bakkers bakken zo’n 30 broden per uur in een houtoven. “In dit oventje gaan een 30-tal broden die we twee keer bakken op een uur. Maar dan moeten we weer een uur stoken”, zegt de bakker. “In het begin moesten we die folklore opnieuw bij de mensen brengen, maar het succes van die houtoven is gigantisch geworden en een must in Tienen voor de feestdagen.”

Opbrengst naar goed doel

Een deel van de opbrengst gaat opnieuw naar een goed doel. “We kiezen altijd een goed doel uit de regio, want we hebben onze boterham letterlijk en figuurlijk verdiend aan de regio. En zo willen we dus iets teruggeven”, meent Benny. De bakkers hopen zo’n 5.000 euro te kunnen schenken.

Radio2

Meest gelezen