Eerste elektrische veerboot in Antwerpen: "Je hoort hem nauwelijks"

Voor het eerst vaart er een veerboot in Antwerpen die volledig elektrisch is. De boot heet "Op stroom" en vaart vanaf vandaag over en weer tussen Linkeroever en het Steenplein. Er kunnen 150 passagiers meevaren en er is plaats voor 75 fietsen. De nieuwe veerboot heeft een soort stopcontact en wordt aan wal opgeladen. De boot is milieuvriendelijk, duurzaam en je hoort hem nauwelijks varen.

Vanmorgen is de elektrische veerboot "Op stroom" voor het eerst over en weer gevaren tussen Linkeroever en het Steenplein op rechteroever. De nieuwe boot zal afwisselend de overtocht maken met haar zusterschip Marnix Van Sint-Aldegonde dat al sinds 20 mei 2021 de overtocht maakt.

Volledig elektrisch aangedreven

"Elk uur wordt er bijgetankt via een speciaal stopcontact op Linkeroever en zo zal het schip dus heen en weer varen op de Schelde," verduidelijkt Peter van Camp van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. "Op het schip staan ook zonnepanelen die alle electronica op het schip voeden, zoals de airco en de besturingssystemen wat maakt dat het een soort van zelfvoorzienend schip is geworden." Door alle nieuwe technologie is het ook een zuinig schip.

Voordelen

"Het is milieuvriendelijk, er is geen uitstoot van CO2, het is heel duurzaam en bijna geruisloos. Je hoort dit schip bijna niet varen," stelt Peter van Camp vast. Toch is het voorlopig moeilijk in te schatten hoe groot de factuur zal zijn van de overtochten, met de fluctuerende prijzen van elektriciteit. De boot zelf kostte 5,5 miljoen euro en is gebouwd in Estland.

Toekomst

Deze veerboot is de tweede volledig elektrische, eerder werd ook al zo'n veerboot in dienst genomen in Oostende. En een derde is in de maak voor de veerdienst in Nieuwpoort. "We gaan nu schip per schip bekijken of het door een elektrisch exemplaar moet vervangen worden, als het uit de vaart wordt genomen." voegt Peter van Camp toe. De oude veerboot "Schelde", die in Antwerpen vervangen wordt door het nieuwe elektrische exemplaar, wordt reserveschip voor alle veerdiensten in het Antwerpse. 

Meest gelezen