Manu Vega

Rapport waarschuwt voor gastekort bij extreme kou, kabinet minister Van der Straeten sust: "Verwachten geen problemen"

Een combinatie van extreme koude en bepaalde gasstromen die wegvallen, zou in ons land kunnen zorgen voor een gastekort. Dat blijkt uit een kritische passage van de administratie Energie van de FOD Economie in een nog niet gepubliceerd bevoorradingsrapport, waarover De Tijd bericht. Maar binnen de regering zijn ze niet verontrust. 

"In ons land zal de verwarming of het licht niet uit gaan", benadrukte premier Alexander De Croo (Open VLD) gisteren nog in de Kamer. Hier is er volgens hem geen sprake van afschakelplannen in de winter. Ook federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) klonk gisteren tijdens een persbriefing gerust. Hoogstens kwam er de voetnoot dat het aardgasverbruik vooral afhangt van de temperatuur.

Toch plaatst de administratie Energie van de FOD Economie daar in een nog niet gepubliceerd bevoorradingsrapport kanttekeningen bij, zo schrijft De Tijd en wordt ons bevestigd. Volgens de administratie zou er een tekort kunnen ontstaan in de gasbevoorrading bij aanhoudende vriestemperaturen. In dat geval zou bijvoorbeeld de gasinvoer uit het Verenigd Koninkrijk kunnen stilvallen. Als dat gebeurt, kan België het niet lang trekken met de huidige voorraad en kan het ook niet meer genoeg gas doorvoeren naar andere landen.

Slechtste van het slechtste

Hallo minister Van der Straeten? "We houden rekening met alle input die wordt gegeven, maar op dit moment dreigt geen probleem voor de bevoorradingszekerheid, niet voor gas en niet voor elektriciteit", klinkt het daar stellig. 

Dat de administratie voorzichtig blijft en een slag om de arm houdt, is natuurlijk haar rol, zegt de federale energieminister: "Wij hebben gevraagd om het slechtste van het slechtste scenario te onderzoeken, omdat wij op alles voorbereid willen zijn."

We houden rekening met alle input die wordt gegeven, maar op dit moment dreigt geen probleem voor de bevoorradingszekerheid

Kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen)

Maar een cumulatie van de omstandigheden die de administratie schetst, is wel heel extreem. "Het rapport gaat over het feit dat er gedurende lange tijd een koudepiek is", legt Van der Straeten. "Daarover heeft Fluxys gezegd dat we nog altijd voldoende capaciteit om meer in te voeren dan we zelf nodig hebben. Het gaat ook over de situatie dat onze voorraden niet voldoende gevuld zijn. Maar daarover hebben we in februari al de wet gewijzigd: onze voorraden zijn nog nooit zo goed gevuld geweest. En ten derde gaat het over een gestegen verbruik. Maar we besparen net méér dan Europa van ons verwacht."

BEKIJK - Minister Van der Straeten: "Wij hebben de administratie gevraagd om het slechtste van het slechtste scenario te onderzoeken":

Videospeler inladen...

Elfstedentochtscenario

België voert ook niet alleen gas in uit het Verenigd Koninkrijk: ook uit Noorwegen en Nederland komen leidingen binnen. En via schepen wordt vloeibaar gemaakt gas (LNG) aangevoerd. Gasnetbeheerder Fluxys bevestigt nogmaals aan onze redactie dat de aardgasinfrastructuur van ons land in elk geval in staat is om al dat gas te ontvangen en te vervoeren "bij piekomstandigheden, zoals een dagtemperatuur van -11°C".

Zelfs zo'n "Elfstedentochtscenario", waarbij het langere tijd erg hard vriest, zou ons land in theorie moeten aankunnen, klinkt het binnen de regering. Ook nu nog, bij niet bepaald zomers weer, voert ons land veel meer gas uit dan het invoert. "Als wij in de problemen zitten, zit heel Europa in de problemen", luidt de mantra.

Meest gelezen