Linter, Zoutleeuw en Landen richten meldpunt op in strijd tegen everzwijnen

De inwoners van Linter, Zoutleeuw en Landen hebben steeds meer overlast van everzwijnen. Daarom beslisten de drie gemeentes om een meldpunt op te richten. Zo kunnen de wildbeheereenheden everzwijnen sneller signaleren en schieten als dat nodig is.

Steeds vaker krijgen inwoners van Linter, Zoutleeuw en Landen everzwijnen over de vloer. En dat is problematisch, zegt burgemeester van Linter Marc Wijnants (CD&V). "Everzwijnen vernietigen alles wat ze op hun weg tegenkomen. Je kan je bovendien niet verzekeren voor schade door everzwijnen. Landbouwers staan er dus vaak alleen voor als everzwijnen hun oogst vernielen." 

"Daarnaast planten ze zich heel snel voort", zegt Wijnants. "Een moedereverzwijn krijgt negen à tien jongen. Die krijgen op hun beurt binnen het jaar ook negen à tien jongen."

Daarom richt Linter samen met Zoutleeuw en Landen een meldpunt op. "Het is een Whatsappgroep met alle actoren die actief zijn op het platteland, de gemeentes en de wildbeheereenheden. Inwoners die everzwijnen zien, kunnen dit melden bij de gemeente. Via de Whatsappgroep brengt de gemeente alle actoren op de hoogte. De wildbeheereenheid kan dan meteen actie ondernemen en de everzwijnen afschieten", zegt Wijnants.

De Whatsappgroep wordt nu al opgericht en zou operationeel moeten zijn tegen 15 december. 

Meest gelezen