PS-voorzitter Paul Magnette wil collectief ontslag van politiek bureau in Waals Parlement, Ecolo en MR eisen ontslag Marcourt

PS-voorzitter Paul Magnette eist het collectieve ontslag van het politiek bureau van het Waals Parlement. Dat zegt hij in "De afspraak op vrijdag". Coalitiegenoten Ecolo en MR eisen het ontslag van parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS). De voorbije maanden kwam het ene na het andere aan het licht over de budgetten in het Waals Parlement. Verschillende gebeurtenissen tonen aan dat daar kwistig mee wordt omgesprongen.

PS-voorzitter Paul Magnette eist in "De afspraak op vrijdag" het collectieve ontslag van het politiek bureau in het Waals Parlement. Dat is het gevolg van verschillende voorvallen die het parlement de laatste maanden in een slecht daglicht plaatsen. Onder andere een tunnel die niemand mag gebruiken met een prijskaartje van drie miljoen euro, en een "Wallonie-Bruxelles"-week in Dubai tonen aan dat het Waals Parlement spilzuchtig omgaat met de eigen budgetten. De onthullingen over het Waals Parlement komen op een bijzonder slecht moment, mensen vragen zich af hoe het verder moet met de energiekosten en de koopkracht. 

Parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt (PS) bleef lang buiten schot, maar het lijkt erop dat dat niet lang meer zal duren. PS-voorzitter Magnette eist het collectieve ontslag van het politiek bureau in het Waals Parlement, waarmee hij duidt op een collectieve verantwoordelijkheid van de meerderheidspartijen in het parlement. "Ik vind dat het Bureau van het Waals Parlement politiek verantwoordelijk gesteld moet worden. Ze moeten collectief ontslag nemen." Het nieuwe politiek bureau van het Waals Parlement moet dan een nieuwe samenstelling krijgen waarbij de oppositiepartijen wél vertegenwoordigd zijn, denkt Magnette.

Het politiek bureau bestaat uit vijf leden: voorzitter Jean-Claude Marcourt (PS), vicevoorzitters Jacqueline Galant (MR) en Manu Disabato (Ecolo) en secretarissen Sybille de Coster-Bauchau (MR) en Sophie Pécriaux (PS). Pécriaux heeft vanavond beslist om ontslag te nemen, "naar aanleiding van de verklaringen van voorzitter Paul Magnette".

BEKIJK - "Ik vind dat het bureau van het Waals Parlement politiek verantwoordelijk gesteld moet worden, ze moeten collectief ontslag nemen", PS-voorzitter Paul Magnette in "De afspraak op vrijdag" over de wantoestanden in het Waals Parlement:

Videospeler inladen...

Ik vind dat het bureau van het Waals Parlement politiek verantwoordelijk gesteld moet worden, ze moeten collectief ontslag nemen

PS-voorzitter Paul Magnette

MR vindt collectief ontslag niet nodig

Coalitiegenoot MR is het daar echter niet mee eens. Eerder al werd griffier Frédéric Janssens (MR) geschorst, hij wordt aanzien als één van de verantwoordelijken voor het financiële wanbeheer van het Waals parlement. Ook werden klachten voor pesterijen tegen hem ingediend. Voor MR is een collectief ontslag niet aan de orde, de verantwoordelijkheid moet voor alle bureauleden op individuele wijze bekeken worden. Ze willen hun bureauleden niet zomaar opofferen. En ook coalitiegenoot Ecolo staat niet op dezelfde lijn als Magnette. Ook voor hen moet er individueel bekeken worden wie verantwoordelijk is.

PS eist het collectieve ontslag van het politiek bureau, Ecolo en MR wijzen met de vinger richting parlementsvoorzitter Jean-Claude Marcourt. Volgens Ecolo en MR moet Marcourt zijn verantwoordelijkheid nemen. Donderdag verklaarde Magnette dat Marcourt in zijn ogen geen persoonlijke fout heeft gemaakt. 

Meest gelezen