artJazz

Probeerde Qatar invloed te kopen in het Europees Parlement? 16 huiszoekingen en 4 arrestaties na actie van federaal parket

Op 16 plaatsen in het Brussels Gewest is de politie vanmorgen binnengevallen, in een onderzoek naar corruptie, witwassen en criminele organisatie. De speurders zouden willen weten of Qatar, het gastland van het WK voetbal, beslissingen van het Europees Parlement heeft proberen te beïnvloeden met grote sommen geld.

"Onderzoekers van de federale gerechtelijke politie vermoeden al meerdere maanden dat een land van de Perzische Golf probeert om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden, door het betalen van grote geldsommen of het aanbieden van grote geschenken aan derden met een belangrijke politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement", zo vat het federaal parket het samen in een persbericht. 

Het land wordt niet bij naam genoemd, maar volgens Knack en Le Soir zou het gaan om WK-gastheer Qatar, en die informatie wordt ons uit goede bron bevestigd. Al zou het onderzoek wel losstaan van het voetbalkampioenschap.

Na maanden onderzoek vielen de speurders vanmorgen binnen op 16 plaatsen in Elsene, Schaarbeek, Kraainem, Vorst en Brussel. Daarbij hebben ze 600.000 euro cash in beslag genomen, net als informatica en gsm's. De operatie was gericht tegen medewerkers van het Europees Parlement, ook één ex-parlementslid is verhoord. Uiteindelijk zijn vier mensen opgepakt, die voor de onderzoeksrechter kunnen worden geleid.

Het Europees Parlement geeft geen commentaar op de zaak, en zegt dat het meewerkt met het onderzoek.

Meest gelezen