Dit jaar probeerden al bijna 2.000 Rohingya de Andamanse Zee over te steken (archieffoto december 2021).
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

154 Rohingya na meer dan een week gered van zinkende boot voor de kust van Thailand

In de Andamanse Zee, voor de kust van Thailand, zijn 154 Rohingya van een zinkende boot gered door een Vietnamees olieschip. De boot zou al een week op drift zijn geweest, nadat de motor het had begeven. Een uur nadat de vluchtelingen gered waren, zou de boot gezonken zijn. De 154 vluchtelingen zijn aan de Myanmarese marine overgedragen.

UNHCR, het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties, had gisteren nog een dringende oproep gedaan naar alle landen in de regio om "een groep Rohingyavluchtelingen in nood onmiddellijk te redden en veilig van boord te laten gaan", omdat de boot waarin ze zich bevonden niet meer zeevaardig was.

De boot zou al meer dan een week op drift zijn, nadat de motor was uitgevallen. Volgens UNHCR hadden de vluchtelingen al dagen geen eten en drinken meer en leden ze aan "extreme uitdroging". UNHCR wees er ook op dat onbevestigde berichten suggereerden dat sommige vluchtelingen aan boord zouden zijn gestorven.

Intussen blijkt dat een Vietnamees olieschip de vluchtelingen, 154 in totaal, tijdig van hun boot heeft kunnen halen. De Hai Duong 29 was volgens Vietnamese media op weg van Singapore naar Myanmar, toen het olieschip de boot opmerkte, zo'n 450 kilometer ten zuiden van de kust van Myanmar. Dat gebeurde naar verluidt woensdag al.

De motor bleek inderdaad niet meer te werken en de boot maakte water. Volgens de Vietnamese zender VTCNews zonk de boot een uur nadat iedereen aan boord gered was. Onder de 154 vluchtelingen waren 40 vrouwen en 31 kinderen. Volgens diezelfde zender zijn de 154 Rohingya overgedragen aan de Myanmarese marine. 

Moslimminderheid

Een bittere pil voor de vluchtelingen, want vele Rohingya proberen net Myanmar te ontvluchten. De Rohingya zijn een moslimminderheid die al jaren vervolgd worden in Myanmar. Vele vluchtelingen riskeren hun leven in gammele bootjes in een poging om naar bijvoorbeeld Maleisië of Indonesië te vluchten, beide overwegend islamitische landen.

Die uittocht uit Myanmar zelf en uit de vele miserabele vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh is nog toegenomen na de militaire repressie in 2017, waarbij vele doden vielen. Sinds 2017 zijn bijna een miljoen Rohingya uit Myanmar naar buurland Bangladesh verdreven. Intussen is het leger ook weer volledig aan de macht in Myanmar, na de staatsgreep van begin 2021.

Volgens de UNHCR stijgt het aantal mensen dat via de zee vanuit Myanmar naar Bangladesh wil oversteken "dramatisch". Dit jaar zouden al zeker 1.900 mensen dat gedaan hebben. Dat is zes keer meer dan vorig jaar. Zeker 119 mensen zouden de oversteek dit jaar niet overleefd hebben.

Het is niet meteen duidelijk of er ook op deze boot mensen zijn overleden. Het is ook niet duidelijk wat er nu met de 154 geredde vluchtelingen in Myanmar zal gebeuren, nu ze zijn overgedragen aan het land waaruit ze probeerden te vluchten.

Meest gelezen