Democraten verliezen zetel in Amerikaanse Senaat na vertrek Kyrsten Sinema, maar meerderheid niet in gevaar

De Amerikaanse senator Kyrsten Sinema stapt uit de Democratische Partij en zal voortaan als onafhankelijke in de Senaat zitten. Ze doet dat uit onvrede met het "partijgebonden systeem" in de VS. Ook na haar vertrek hebben de Democraten nog altijd een meerderheid, maar die is wel wat krapper geworden.

De Democraten en de Republikeinen hebben momenteel allebei 50 zetels in de Senaat. Vanaf 3 januari, wanneer het nieuwe Congres van start gaat, zouden dat er 51 voor de Democraten en 49 voor de Republikeinen zijn. Na de tussentijdse verkiezingen van 8 november kwamen de Democraten op 50 zetels uit, deze week kwam daar nog een 51e zetel bij, toen na een tweede ronde ook de zetel in Georgia naar de Democraten ging. 

Maar enkele dagen later staat de teller weer op 50. De Democratische senator Kyrsten Sinema (uit Arizona) heeft namelijk beslist om uit de partij te stappen en voortaan als onafhankelijke in de Senaat te zitten. Sinema richt haar pijlen niet zozeer op de Democraten, maar meer op het "gebroken partijgebonden systeem in Washington". Naar eigen zeggen verklaart ze nu haar onafhankelijkheid van dat syteem.

Volgens Sinema zijn politici tegenwoordig meer bezig met voorkomen dat de tegenstander een overwinning binnenhaalt, dan met het leven van de Amerikanen te verbeteren. "De gewone Amerikaan is de verliezer."

Sinema nam niet deel aan de tussentijdse verkiezingen van november. Haar termijn loopt pas af in 2024. Ze heeft nog niet gezegd of ze in 2024 opnieuw aan de verkiezingen wil deelnemen.

Haar vertrek uit de Democratische Partij heeft op het eerste gezicht geen grote gevolgen voor de Democraten. Want met Senaatsvoorzitter Kamala Harris hebben ze nog altijd de beslissende stem, mocht Sinema niet meer meestemmen met de Democraten en een stemming op 50-50 zou eindigen. Maar hun al krappe meerderheid is nu wel nog wat krapper geworden.

Sinema is overigens niet de enige onafhankelijke senator. Angus King (uit Maine) en Bernie Sanders (uit Vermont) zijn dat ook. Zij stemmen meestal wel mee met de Democraten. Sinema liet in het midden of zij dat in het vervolg ook zal doen. In het recente verleden was ze een van de Democratische senatoren die soms tegenstemde, waardoor president Biden Republikeinse stemmen nodig had om zijn plannen erdoor te krijgen. Sinema blijft in elk geval haar taken in de commissies uitvoeren, waardoor ze volgens sommigen min of meer de Democratische lijn zal aanhouden.

Chuck Schumer, de leider van de Democraten in de Senaat, ziet op zich weinig verandering. "Kyrsten is onafhankelijk. Dat is ze altijd geweest. Ik vind haar een goede en effectieve senator", reageerde hij.

Meest gelezen