Archiefbeeld van de Nekkerhal, de site waar ook het nieuwe congrescentrum zal komen.

Vlaanderen investeert 10 miljoen euro in nieuw congrescentrum Mechelen: "Plaats voor 2500 mensen"

In Mechelen komt er een gloednieuw congrescentrum voor ongeveer 2500 personen. Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir (N-VA) trekt er 10 miljoen euro voor uit. Het nieuwe centrum moet ten laatste in 2028 op de site van de Nekkerhal komen. 

Op de site van de Nekkerhal in Mechelen komt er een nieuw congrescentrum. Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir (N-VA) investeert 10 miljoen euro in het centrum, in het kader van het relanceplan voor het Vlaamse toerisme. "We zijn enorm blij dat dit congrescentrum naar Mechelen komt", vertelt schepen van cultuur en toerisme Björn Siffer (Groen). "Op die manier kunnen we als congresstad toch echt op een hoog niveau spelen."

Met dit nieuwe congrescentrum mikken we op internationale spelers

Björn Siffer, schepen van cultuur en toerisme (Groen)

Het nieuwe congrescentrum zal plaats bieden aan zo'n 2500 personen. "Dat is veel meer dan het congrescentrum Lamot dat we nu al hebben in ons stadscentrum. Daar passen maximaal 300 mensen in", zegt Siffer. Volgens hem kan de stad nu dan ook op internationaal niveau meespelen. "We kunnen nu mikken op internationale spelers." Bovendien zal het nieuwe centrum ook een culturele functie hebben. "Ook grotere theater- en muziekproducties kunnen nu naar onze stad komen, dat is erg mooi nieuws."

Klaar tegen 2028

Volgens Siffer was de nood aan zo'n congrescentrum dan ook hoog. "Mechelen is als stad perfect gelegen tussen Brussel en Antwerpen, ook voor het toerisme in onze stad zal dit een vooruitgang zijn." Het congrescentrum moet dan ook een landmark worden voor de stad: een stadsterras zal zo een uitzicht bieden op de binnenstad. Wel organiseert de stad nu eerst nog een marktbevraging, omdat het nieuwe centrum een samenwerking is met een privépartner. De site zal ook duurzaam zijn: de afgebroken gebouwen moeten bijvoorbeeld via printbeton gerecycleerd worden. "We hopen dat het centrum ten laatste in 2028 er zal zijn." 

Meest gelezen