Radio2

Verpleegkundige Carine uit Rekkem studeert op haar 52e af als huisarts en start eigen praktijk

Carine Vanneste uit Rekkem heeft op haar 52e het diploma van Geneeskunde op zak. Ze startte haar carrière als verpleegkundige in Kortrijk, maar bleef altijd studeren. Nu start ze in Paradijs, een gehucht in Rekkem, haar eigen praktijk.

Carine Vanneste werkte als verpleegkundige in de Loofstraat in Kortrijk. Daar werd ze uiteindelijk ook hoofdverpleegkundige. Maar Vanneste bleef altijd maar verder studeren. Tot ze op een gegeven moment, eerder toevallig, meedeed aan het ingangsexamen voor Geneeskunde. 

"Mijn twee zonen volgden bijles wiskunde, maar ik was dat beu. Ik kocht me daarom een "Wiskunde voor Dummies"-boek aan. Wat bleek? De wiskunde die ik in de humaniora niet begreep, bleek plots logisch. Daarna kocht ik het boek voor chemie. Toen ik zag welke leerstof je moest kennen voor het toegangsexamen, dacht ik wel dat ik dat aan zou kunnen", vertelt ze.

Straffe koffie en discipline

Carine slaagde in het examen en diende haar ontslag in. In 2011 startte ze aan de opleiding. Ze was toen 40 jaar oud. "De studenten waren even oud als mijn kinderen en de professoren voelden zich in het begin wat ongemakkelijk, maar uiteindelijk liep alles wel los. Ik had al heel wat van de leerstof in de praktijk gezien, maar mijn geheugen liet me op sommige momenten echt in de steek. Twintig aminozuren uit het hoofd leren? Dan vloekte ik echt! Maar straffe koffie en discipline hebben me erdoor geholpen."

Ik zou wel een rolmodel willen zijn voor mensen die twijfelen om aan dat toelatingsexamen te beginnen

Carine Vanneste, huisarts

Vanneste is nu 52 jaar oud en opende onlangs haar huisartspraktijk in Paradijs, een gehucht in Rekkem. "Het is echt een eer om hier te mogen werken. Het is een kleine samenleving die ik gezond probeer te houden. Mijn levenservaring helpt veel. En misschien kan mijn levensverhaal wel andere mensen helpen. Ik zou graag een rolmodel willen zijn voor mensen die twijfelen om aan dat ingangsexamen mee te doen."

Radio2

Meest gelezen