Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly over corruptieschandaal in Europees Parlement: "Dit is een wake-upcall"

Het corruptieschandaal in het Europees Parlement is een wake-upcall voor Europa. Dat zegt Europese ombudsvrouw Emily O'Reilly in "Terzake". Een nieuw Ethisch Comité moet voor oplossingen zorgen, maar de politieke wil ontbreekt, denkt O'Reilly. "Er wordt veel gesproken over het schandaal, maar er is vooral nood aan concrete acties."

Een corruptieschandaal binnen de Europese instellingen? Wat nog niet zolang geleden bijna ondenkbaar was, is de laatste dagen realiteit geworden. Onderzoekers van de federale gerechtelijke politie vermoeden dat "een land van de Perzische golf probeert om de economische en politieke besluiten van het Europees Parlement te beïnvloeden". Dat door het betalen van grote sommen geld of het aanbieden van grote geschenken aan mensen met een belangrijke positie binnen het Europees Parlement. Volgens Knack en Le Soir gaat het om WK-gastheer Qatar, wat ons uit goede bron wordt bevestigd. Intussen werd bij huiszoekingen al 1,5 miljoen euro in beslag genomen bij betrokken parlementsleden en hun medewerkers. 

Het corruptieschandaal is een smet op het blazoen van het Europese Parlement, vindt ook ombudsvrouw van de Europese instellingen Emily O'Reilly. "Dit is een wake-up-call", reageert ze in "Terzake". 

Wie is Emily O'Reilly?

Emily O'Reilly waakt er als ombudsvrouw over dat de verschillende Europese instellingen de procedures navolgen en alles volgens het boekje verloopt. Zo moet O'Reilly discriminatie en oneerlijke behandelingen opsporen en machtsmisbruik tegengaan. De ombudsman van de Europese instellingen wordt verkozen door het Europees Parlement voor een periode van vijf jaar. O'Reilly is ombudsman sinds 2013.

BEKIJK - "Soms is een schandaal nodig", Emily O'Reilly in "Terzake" over het corruptieschandaal in het Europese Parlement:

Videospeler inladen...

O'Reilly is naar eigen zeggen al "veel belangenconflicten en vormen van draaideurpolitiek" op haar pad tegengekomen. Ze wijst op het feit dat er weinig politieke wil is bij de Europese instellingen om het probleem op te lossen. "Drie jaar geleden al beloofde voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von Der Leyen om een nieuw Ethisch Comité voor de Europese instellingen in het leven te roepen, maar geen enkele instelling is erin geslaagd stappen vooruit te zetten." 

Vice-voorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili werd intussen afgezet na een stemming in het Europese Parlement. "Maar de dag dat er ook zo een overweldigende meerderheid gevonden wordt voor het oprichten van een nieuw Ethisch Comité, dan is er pas écht iets veranderd", vindt O'Reilly. 

Soms heb je een politiek schandaal nodig om vooruit te gaan in een dossier

Voor O'Reilly is het dan ook zaak dat er dringend concrete actie wordt ondernomen. "Soms heb je een politiek schandaal nodig om vooruit te gaan in een dossier", denkt ze. "De voorbije twee dagen is er nog nooit zoveel over transparantie gesproken als in de laatste negen jaar."

Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, noemde het schandaal "een aanval op de Europese democratie". Een leuke uitspraak, vindt O'Reilly, "maar als het Europees Parlement evenveel moeite en middelen zou steken in het bestrijden van corruptie als in het bestrijden van cyberaanvallen, dan zouden we al snel de eerste oplossingen voor het probleem zien."

BEKIJK - "Dit is een wake-up-call", Europese Ombudsvrouw Emily O'Reilly in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen