Marcel Krijgsman, All Rights Reserved

Koudste nacht en ochtend van het jaar (tot nu toe): "-6 graden in Ukkel, -15 graden in Elsenborn"

We beleefden de koudste nacht en ochtend van het jaar (tot nu toe). “In Ukkel registreerden we vannacht -6 graden, in Elsenborn richting Hoge Venen -15”, licht weerman Frank Deboosere toe. Vandaag klimmen de temperaturen overdag boven de nul graden, met 2 à 3 graden in het binnenland en 5 graden aan zee. “De luchtkwaliteit is wel slecht, met veel fijn stof.”

“Het werd -6 in Ukkel, -8 in Waver, -9 in Diepenbeek en -15 in Elsenborn”, somt weerman Frank Deboosere de temperaturen van afgelopen nacht op. “Goed voor de voorlopig koudste nacht van het jaar.”

Vandaag hangen er enkele wolkensluiers, maar daarnaast is het vrij zonnig en helder weer. Het blijft droog, al kan er aan zee een bui vallen. Het wordt iets minder koud met maxima 5 graden aan zee, rond 3 graden in het centrum en -2 graden in de Hoge Venen. De wind waait zwak uit veranderlijke richting en wordt later aan zee matig uit het noorden tot noordwesten. "De luchtkwaliteit is slecht, met veel fijn stof", voegt Deboosere toe.

BEKIJK - Het weerbericht van gisterenavond:

Videospeler inladen...

Vannacht komen er vanuit het noorden meer lage wolkenvelden opzetten en kan er plaatselijk aanvriezende nevel of mist gevormd worden. In het westen van het land kan een (winterse) bui vallen met lokaal kans op gladheid. De minima schommelen tussen 1 graad aan zee en -12 graden (of lokaal wat kouder) in de Ardennen. De wind waait zwak uit veranderlijke richtingen, maar aan de kust staat er een matige wind uit noordelijke richtingen.

Vrijdag blijft het vrijwel overal droog en start de dag koud met aanvriezende mistbanken en in het oosten van het land ook lage bewolking. Geleidelijk wordt het in de meeste regio's zonnig, maar in het oosten blijft het op meerdere plaatsen waarschijnlijk bewolkt en grijs. Aan de kust is er kans op een bui vanaf de Noordzee. De maxima liggen tussen -3 graden in de Hoge Venen, rond 1 graad in het centrum en 4 graden vlak aan zee. Ook in het zonnige Lotharingen stijgen de temperaturen tot 3 graden.

Meest gelezen